szerző:
MLF

2012 óta húzódott az ügy, amiben hétfőn ítéletet hozott a bíróság, kimondva: Bitvai Nándor, a XV. kerület volt alpolgármestere elkövette a magánokirat-hamisítás vétségét. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy Bitvai hamisította volna az aláírásokat, azt viszont igen, hogy tudhatott a hamisításról. A bíró szerint a felvett pénzeket törvényesen költötték el, és nem történt a Fidesz részére pártfinanszírozás. Az ítélet nem jogerős, igaz, az ügyvéd gondolkodási időt kért, később jelenti be, hogy fellebbez-e.

Elítélte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság a Fidesz XV. kerületi volt alpolgármesterét: egy év próbára bocsátották Bitvai Nándort, és a bizonyítási eljárás során igénybe vett szakértői vélemény költségeinek, 94 ezer forintnak a kifezetésére kötelezték. A bíróság szerint a volt alpolgármester a magánokirat-hamisítás vétségét elkövette, igaz, Kővári Tibor bíró elismerte: azt nem sikerült bizonyítani, hogy Bitvai hamisította volna a pályázatokon, pénzfelvételi bizonylatokon szereplő aláírásokat.

Mint három hete megírtuk, kellemetlen botrányba keveredett a fővárosi Fidesz egyik szervezete. A vita révén két csoportra szakadt a párt helyi szervezete, majd az országos választmány fel is oszlatta a kerületi Fideszt. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon március óta folyt a per, melyben azt próbálták kideríteni, hogy a pénzfelvételi bizonylatokon, egyes pályázatokon, támogatási szerződésen hamisak-e a Közbizalom Közhasznú Egyesület másik vezetőjének, Balogh Andrásnak, illetve a szervezet pénztárosának az aláírásai.

A hétfői ítélet után az ügyvéd nem kért azonnal fellebbezést, mostantól számítva három napja van arra, hogy ezt megtegye. Az ügyész elégedett volt a döntéssel, hiszen eredetileg is ezt kérte a bíróságtól.

Hamisítás, leemelt pénzek, belháború

Ezzel vádolták Bitvait

A nagy port felvert, de ellentmondásos üggyel kapcsolatban a nyomozóhatóság a következő megállapításokat tette (melyeket az ügyvéd sem vitatott):

  • az írásszakértő megállapította, hogy a Közbizalom dokumentumain több aláírás hamis
  • azokat minden valószínűség szerint egyetlen ember hamisította
  • az okiratokon a másik aláírás Bitvaié – a Közbizalom alapszabálya szerint két vezető szignójára volt szükség –, és az övé bizonyítottan eredeti
  • az okiratokkal Bitvai a szervezet számlájáról többször pénzt vett fel – az ügyészség szerint összesen 1,6 milliót –, a bankba is egyedül ment be.

Azt a szakértő nem tudta megállapítani, hogy Bitvai hamisított-e, de az ügyészség úgy érvel, a helyzetből adódóan kizárt, hogy az alpolgármester nem tudott a hamisításról, így visszaélt az okiratokkal. Az ügyészség szerint súlyosbító tényező, hogy ezt folytatólagosan követte el éveken keresztül.

Bitvai Nándor
©

Miután Bitvai ügyvédje a per során többször hivatkozott arra, hogy nem bizonyítható, hogy Bitvai hamisított volna vagy tudott volna a hamisításról, a bíró az ítélethirdetéskor úgy érvelt, hogy a magánokirat-hamisítás vétségét nem az követi el, aki hamisít, hanem aki ezeket az okiratokat felhasználja.

A bíró szerint az ügy 2012-es kirobbanása után tartott egyesületi taggyűlésen (erről jegyzőkönyv tanúskodik) Bitvai azt mondta, hogy a pályázatokról tájékoztatta az egyesület vezetőit, és megjegyezte: "ez utólag történt". A bíró szerint közvetve ez is bizonyítja, hogy az alpolgármesternek tudnia kellett arról, hogy az aláírások nem az elnökhelyettes szignói.

Ugyanakkor a bíró hangsúlyozta: miután bizonyítható, hogy a felvett pénzeket törvényesen költötték el, és erről Bitvai el tud számolni, ezért kampányfinanszírozás a Fidesz részére nem történt. A bíró azt is hangsúlyozta, hogy ő elsősorban az objektív tényeket vette figyelembe az ítélet meghozatalakor, kevésbé figyelt a tanúvallomásokra. (Az eljárás során több tanú is azt állította: Bitvai korábban nekik elismerte, hogy ő írt alá Balogh András helyett.) A bíró szerint igencsak kis súlyú vétségről van szó, feltételezése szerint csakis azért került bíróság elé az ügy, mert az ügyészség a politikai érintettség miatt szerette volna, ha a döntést egy magasabb fórum, a bíróság mondja ki (erre a teremben lévő ügyész bólogatott). A bíró azt mondta, az ítélethirdetéskor figyelembe vette, hogy a 70 éves Bitvai büntetlen előéletű.

Ezzel védekezett

Az előző keddi tárgyalási napon a bíróság meghallgatta Bitvai volt főnökét, László Tamást is, aki 2010 és 2014 között polgármesterként irányította Rákospalotát. Az egykori polgármester a bíróság előtt azt mondta, az ügy mögött politikai vita áll, szerinte az egésznek az az oka, hogy öt kerületi  fideszes képviselő szembement a városvezetéssel. László tehát a perben Bitvai mellett tanúskodott, aki arra építette a védekezését, hogy a hamisítási ügy csak egy politikai vita következménye, sőt, őt csalták csapdába. László Tamás a hétfői ítélethirdetéskor is jelen volt, beült a hallgatóság soraiba.

Ügyvédje perbeszédében oda lyukadt ki, hogy a hamisítást Bitvai ellenfelei követhették el, hogy aztán botrányt robbanthassanak ki: előbb Bitvait, majd rajta keresztül László Tamást hozzák nehéz helyzetbe. Igaz, a bíró kérdéseire válaszolva László elismerte, hogy a politikai vita a Közbizalom-ügy kirobbanásával egy időben indult, tehát nehéz ok-okozati összefüggést feltárni. Bitvai az utolsó szó jogán "koncepciós perről" beszélt.

Erről a bíró az ítélethirdetéskor azt mondta, az első problémás okiratok 2009-ből származnak, amikor még nem lehetett tudni, hogy nyer-e a Fidesz a 2010-es rákospalotai önkormányzati választáson, így életszerűtlen, hogy Bitvai későbbi fideszen belüli ellenfelei már ekkor "összeesküvést" szőttek volna az egy évvel később polgármesterré választott László Tamás és alpolgármestere ellen. Egy ponton a bíró egyenesen "kommunista szóhasználatnak" nevezte a fideszes politikus védekezésében előkerült "ötök" kifejezést, amivel a Fideszen belüli ellenzéki csoportot emlegették. (A kommunista Kínában 1980-ban vádolták meg a "négyek bandáját" több tízezer ember halálával, a per a párton belüli leszámolás része volt – a szerk.)

Miről szólt a vita?

Az ügy 2012 óta húzódik: a XV. kerület másik – szintén fideszes – alpolgármestere akkor szúrta ki, hogy az egyesület dokumentumain Balogh szignója is szerepel Bitvaié mellett. Mivel Novák Ágnes Balogh felesége, állítása szerint rögtön felismerte, hogy a szignó nem a férjéé, ezért összehívták előbb az egyesület elnökségét, majd a közgyűlést, ahol éles vita bontakozott ki a felek között.

Mindkét ülésen megjelent az egyesületben tag László Tamás is. László Bitvai mellett állt ki, és bírálta azokat, akik szerint az egyesület szabálytalanul működött. Az elnökhelyettes, a zuglói kórházban főorvosként dolgozó Balogh András viszont követelte, hogy számoljanak el a pénzekkel.

László Tamás
©

A 2005-ben alapított Közbizalom a Fidesz állami támogatásokból gazdálkodó alapítványától, a fővárosi, illetve a XV. kerületi önkormányzattól kapott támogatásokat. Az utóbbi azt jelenti, hogy Bitvai az egyesület elnökeként pályázott olyan támogatásokra, melyeket alpolgármesterként ő felügyelt.

A hvg.hu birtokába jutott egyesületi jegyzőkönyvek szerint a Közbizalom a Fidesz kampányait segítette, az elnökségi tanácskozás jegyzőkönyvében például feltűnik egy 200 ezer forintos tétel, melyet az országgyűlési választások előtti telefonos kampányra fordítottak, illetve van egy ilyen mondat is benne: az egyesület „a kerületi Fidesz dolgait meg tudja oldani”.

Ugyanakkor bírósági meghallgatásán László Tamás azt állította, nem támogatta a szervezet a Fideszt, ő „ügyelt arra”, hogy a Közbizalom a politikával ne kerüljön kapcsolatba. Igaz, a bíró külön leszögezte: az egyesület több tagja 2010 után fideszes önkormányzati képviselő lett. László polgármester, három egyesületi tag (Bitvai Nándor, Vizér Klára, Novák Ágnes) pedig a helyettese lett. Az egyesület 2012-es elnökségi ülését és közgyűlését is a Neptun utca 72. szám alatt tartották, mely címen a helyi Fidesz-iroda található.

A XV. kerületi Fideszt idén a párt országos választmánya végül fel is oszlatta. A helyzet pikantériája, hogy a tagfelvételi kérelmeket az a László Tamás küldte ki, aki a belső vita egyik előidézője volt.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Orbán eldöntötte, hogyan töri le az ellenállást kiáltó ellenzéket

Orbán eldöntötte, hogyan töri le az ellenállást kiáltó ellenzéket

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Csak okosan: teszten a pénztárcabarát új Skoda Fabia

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Most elárulja másfél éves mesterlevese titkát a Bocuse d'Or-döntős magyar szakács

Most elárulja másfél éves mesterlevese titkát a Bocuse d'Or-döntős magyar szakács

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő