szerző:
Mihály László
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tévés közvetítés megszakítását követően még bő fél órán keresztül folytatódott a tusnádfürdői fesztiválozók körében csak „Orbán-koncertként” becézett nagyszínpadi előadás. Ez a második blokk rendszerint valamivel oldottabb, a hallgatóság soraiból néhány biztató bekiabálás is behallatszik, ráadásul többen alig várják, hogy akár már az otthon gondosan kinyomtatott kérdéseikre válaszoljon a miniszterelnök.

„Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen. Ilyen egyszerű a kormányzás, látják” – válaszolt a legnagyobb tetszést kiváltó kérdésre Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Ez az ügy nem az autonómia, nem a bevándorlás vagy a román-magyar viszony, hanem az a panasz volt, hogy a köztévé sportcsatornáját, az M4-et nem tudják fogni a határon túl.

Orbán Viktor is fellépett az évek alatt szabadegyetemből fesztivállá alakult erdélyi tusnádfürdői rendezvényen. Bár a Fideszben arra számítottak, hogy a miniszterelnök újra a tavalyihoz hasonló („illiberális állam”) kemény beszédet mond, de mint arról beszámoltunk, szombat délelőtt kifejezetten visszafogott, kockázatkerülő volt. Az előadás után kérdésekre is válaszolt – ami évek óta bevett szokás Orbán beszéde után Tusványoson.

Orbán is megviselte a hőség
©

Az M4-re vonatkozó kérdés – mikor lehet majd Romániában is fogni – azért merült fel, mert az ún. geokódolás miatt Erdélyben nem lehet követni. „Nem láthatjuk a közelgő olimpiát, a Bajnokok Ligáját, vagy a magyar gólok utáni gólörömöt” – fájlalja a kérdező.

Megvan a kerítésépítés határideje

Arra a kérdésre, nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy a migránsok miatt megszűnhetnek a schengeni határok, Orbán úgy felelt, Magyarország érdekeivel ellentétes az EU-n belüli határok visszaállítása. Szerinte bevándorlási kérdésben az EU „álságos politikát folytat”, mert nem stratégiákkal, a menekültek szétosztásával kellene foglalkozni, hanem a határok megvédésével. A kerítéssel kapcsolatban azt mondta, augusztus 31-ig az elkészül.

Kecske is, káposzta is

Hosszas okfejtésbe kezdett Orbán Lengyelország megerősödéséről, Közép-Európával és Oroszországgal való viszonyáról, politikai irányvonaláról, amikor a közönségből valaki azt a kérdést tette fel neki, mit tud tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg az Európai Tanácsi elnöke, Donald Tuskéhoz hasonló kijelentések. (Az ukrán konfliktus elején Orbán azt mondta, hogy a kárpát-medencei magyarságot szélesebb körű kisebbségi jogok illetik meg, erre reagált úgy a volt lengyel kormányfő, hogy mindenki zsebében kinyílt a bicska.)

Orbán úgy fogalmazott, „itt van egy kiemelkedő Lengyelország, amely már most egy középhatalom, és itt van egy kibontakozó ukrán-orosz konfliktus, amelyben a lengyel szempontok nem esnek egybe. Itt kell jó politikát csinálnunk. Ha tetszik, ha nem, Magyarország nem mondhat le és nem is mond le a kárpát-medencei magyarság jogairól, de ezt úgy kell tenni, hogy a lengyel-magyar barátságot megmentsük.”

A román–magyar viszonyról

Nem tud sok boldogító dolgot mondani a román–magyar kétoldali viszonyról Orbán, ugyanis 2012 óta román vezető politikusok számtalanszor keménykedtek Magyarországgal, a viszony különböző okok miatt megromlott.

Rogán Antal és felesége Orbán előadását hallgatja
©

A miniszterelnök szerint azonban a romániai változások (új elnök, körvonalazódó új vezetés) azt vetítik előre, hogy folytatni tudják az együttműködést, de csak ott, „ahol 2012-ben abbahagytuk. Várnunk kell, és ha kinyílik a lehetőség, mi készen állunk felvenni a fonalat, amit le sem szabadott volna ejteni” – zárta a kérdésekre adott válaszok sorát Orbán.

Egy másik kérdés a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészképzésre, illetve a magyar állam által finanszírozandó kórházépítésre vonatkozott. Orbán válaszában ezúttal nem focis hasonlattal él: a következő négy évet meghatározó nemzetpolitikai építkezést úgy képzeli el, mint egy kajak-kenu versenyt, ahol a rajtot az utazósebesség, majd a cél előtti hajrá követi. „Mi még nem vagyunk a hajránál – az erőgyűjtés, utazósebesség elérése a feladat” – mondja, hozzátéve, hogy a magyarországi politikákat (mint amilyen az egészségügy, gazdaságpolitika, közlekedéspolitika) a Kárpát-medencében is meg kell valósítani.

Orbán úgy vélte, semmi akadálya, hogy például szakiskolákat hozzanak létre a Kárpát-medencében, és ugyanez érvényes az orvosképzésre is. Szerinte „az a kérdés, hogy egy egységes kárpát-medencei magyar egészségügyi ellátás szempontjából hol és mit kell megvalósítani Erdélyben. Nekem meggyőződésem, hogy Marosvásárhely ebből a történetből nem maradhat ki” – tett pontot a találgatások végére a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön