Döbbenetes videó került ki a röszkei táborból

Döbbenetes videó került ki a röszkei táborból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy osztrák zöldpolitikus felesége juthatott be valahogyan a röszkei táborba pár napja, ahol lefilmezték az esti ételosztást. A körülményekről is írtak: kosz, tumultus, éhínség, gyér orvosi ellátás.

Alexander Spritzendorfer osztrák zöldpolitikus töltött fel egy olyan videót a YouTube-ra szeptember 10-én, ami a leírása szerint szeptember 9-éről 10-ére virradó éjszaka készült a röszkei egyes táborban. A videót felesége, Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser készítette, aki két társával jutott be valahogyan a táborba, amibe a 444 szerint se a sajtót, se a civil megfigyelőket nem engedik be.

A videó alatt azt írják, aki ebbe a táborba bejut, az már sokkal jobb helyzetben van, mint azok, akik a szabad ég alatt táboroznak. Az ételt este nyolckor osztották, mintegy 300 ember próbálta elkapni a feléjük dobált, zacskóba csomagolt felvágottas zsemlét és vizes palackot.

A leírás szerint a táborban koszosak a matracok, nincs orvosi ellátás, a Magyar Vöröskereszt két munkatársa pedig egy üres teremben várakoznak a sürgős esetekre az első emeleten, de nem nyilatkozhatnak. Mentőt lehet hívni - tudták meg az osztrákok. A sürgősségi szobában egy kis asztalt láttak három székkel, az asztalon ragtapaszok, 2 papír törlőkendő és egy sztetoszkóp. A fal mellett másfél csomag vécépapír és pár pelenka.