Berúgja a motorokat a Mindennapos Éneklés Bizottsága

Berúgja a motorokat a Mindennapos Éneklés Bizottsága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága csütörtökön – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok "védett időben" énekelhessenek, valamint felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával válik elérhetővé, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa az iskolákban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra is felkérte a bizottságot, hogy a köznevelésért felelős államtitkársággal közösen dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. Azért, hogy minden iskolában legyen iskolai kórus, a tárca a következő időszakban pályázatot ír ki új iskolai kórusok alakítására, valamint a működő kórusok segítésére, fejlesztésére.

A testület tagjai Kodály Zoltánné, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A testület tiszteletbeli elnökévé Kodály Zoltánnét, operatív vezetőjévé pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt választották meg.

Mindszenty Zsuzsánna augusztus elején azt nyilatkozta: kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a mindennapos éneklés megvalósítására. Nyilatkozata szerint ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat.