Megregulázta Hegedűs Lorántot a református egyház

Megregulázta Hegedűs Lorántot a református egyház

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két évvel a botrányos Horthy-szobor-avatás után jogerősen elmarasztalta a Magyarországi Református Egyház bírósága Hegedűs Loránt lelkészt és volt MIÉP-képviselőt. Határozatuk szerint Hegedűs beszédéből hiányzott a biblikus üzenet, miközben a prédikációt saját céljainak rendelte alá.

Első ízben marasztalta el egyháza Hegedűs Loránt református lelkészt és volt MIÉP-es országgyűlési képviselő. Az Átlátszó értesülése szerint jogerős határozat született arról, hogy Hegedűs megsértette a Magyarországi Református Egyház törvényeit a Horthy-szobor avatásához kapcsolódó prédikációval.

A lelkészt írásbeli megrovásban részesítették. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-i határozatával helyben hagyta a megismételt elsőfokú eljárás határozatát.

A határozat szerint nem a szobor 2013. novemberi felállításával volt a baj, hanem Hegedűs beszédével.

©

A beszkennelt határozatban olvashatók szerint az egyházi bíróság leginkább azt kifogásolta, hogy Hegedűs akkori prédikációját saját céljainak rendelte alá, miközben hiányoztak a beszédből a biblikus üzenetek. Hegedűs, miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, sőt, elhanyagolta a textus és a lectio alapvető üzenetét – olvasható a dokumentumban. Emellett felkészületlennek is minősítették a prédikátort.

Az ominózus instentiszteleten a Jobbik képviselője – a parlamentben a zsidó közszereplők listázására vonatkozó javaslatával botrányt kavaró –, Gyöngyösi Márton méltatta Horthy Miklós érdemeit. Továbbá felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökségi tagja, Magvasi Adrián is. A szobor körül második világháborús egyenruhára emlékeztető katonai öltözékű fiatalok álltak.

Az Átlátszó a birtokába került dokumentumok alapján azt írja, hogy korábban ügyek áthelyezésével és szabályok negligálásával akadályozták egyes egyházi szervek Hegedűs Lóránt felelősségre vonását. Az egyházon belüli feszültségekről, amit a szoborállítás és a hozzá kapcsolódó istentisztelet kiváltott, a hvg.hu is részletesen írt.