szerző:
MTI/hvg.hu

Illegális szerekkel, engedélyek nélkül kezelt érelmeszesedéses betegeket egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló társaság Miskolcon és Budapesten, mindannyiukat elítélte a bíróság.

Először vért vettek a betegektől, majd a kezelt vért visszajuttatták a szervezetükbe. (képünk illusztráció)
©

A társaság biológus végzettségű tagja kikísérletezett egy "antigént" és egy immunizáló kezelést, amelyeknek alkalmazásával meggyőződése szerint megelőzhető, illetve gyógyíthatóvá vált az érelmeszesedés – írja a törvényszék hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A betegek, miután a médiából vagy ismerőseiktől tudomást szereztek a kezelésről, az orvosoknál jelentkeztek a kezelésekre egy VIII. kerületi orvosi rendelőben, valamint egy miskolci magánrendelőben, ahol az ápoló dolgozott.

A budapesti rendelőben legkevesebb negyvenöt emberen, a miskolci magánrendelőben szintén hosszabb ideig, több betegen végeztek immunizáló kezelést, az ügyészség szerint ehhez nem volt engedélyük. A Fővárosi Főügyészség még 2014. július 25-én emelt vádat H. István és három társa ellen az emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése miatt.

A bíróság megállapította, hogy az "antigén" ismeretlen hatású szer, amely kimeríti a gyógyszer fogalmát, ennek előállítása és a forgalomba hozatala is engedélyköteles, az elsőrendű vádlott biológusnak azonban nem volt erre vonatkozó hatósági engedélye. A szer emberi szervezetbe juttatása szintén hatósági engedélyhez kötött, de ezzel sem rendelkeztek a vádlottak.

Az pedig, hogy a vádlottak a jelentkezőktől vért vettek, azt feldolgozták, a vérkomponenst lefagyasztva tárolták, majd visszajuttatták a páciens szervezetébe, autológ véradásnak minősül. Erre a tevékenységre sem volt engedélyük, és nem tartották be a rendelet minőségbiztosításra vonatkozó szabályait sem a törvényszék szerint.

A bíróság nem vizsgálta, hogy a szérumban milyen hatóanyagok voltak, és ezek az emberi szervezetre káros vagy gyógyító hatást gyakoroltak – olvasható a közleményben. A törvényszéknek kizárólag azt kellett vizsgálnia, hogy a tevékenység engedélyköteles volt-e és a vádlottak rendelkeztek-e a szükséges hatósági engedélyekkel.

Az elsőrendű vádlott, H. István vallomásában elmondta, hogy szándékosan nem engedélyeztette az általa előállított szert, mert attól félt, hogy az engedélyezési eljárás során ellopják a tudását. A biológus a hvg.hu tudomása szerint az MTA doktora, aki a neten továbbra is hirdeti "találmányát".

A törvényszék H. Istvánt mint társtettest bűnösnek mondta ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében, ezért egy év, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és mintegy hatmillió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben. T-né J. Ilona másodrendű, M. Györgyné harmadrendű és C. Lívia negyedrendű vádlottat szintén bűnösnek mondták ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében, és őket tíz hónap, illetve egy-egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. H. István fellebbez az ítélet ellen.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Dal 40 ujjra - így még biztos nem hallotta a Bohém Rapszódiát

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak

Az új Doom lesz az első játék a Google csodarendszerén, amivel hadat üzentek a konzoloknak