Bihari Ádám
Bihari Ádám

Napokon keresztül hívogatta a helyi rendőrkapitányságot annak az izraeli férfinak az apja, akit a múlt hét előtti héten gyilkoltak meg Tiszakécskén. Úgy tudjuk, Ofir Gross az apjának küldött utoljára egy rosszat sejtető üzenetet, amely segíthetett volna a nyomozásban is, de ennek tartalmát az apa kérésére nem közöljük. Az apa a hvg.hu-nak nyilatkozott először, beszélt arról is, hogy amíg a keresés zajlott, naponta elmentek pár méterrel a fia holtteste mellett úgy, hogy nem vették azt észre.

Április 30-án, egy romos házban találták meg annak az izraeli férfinek a holttestét, akit előtte egy héten át kerestek Tiszakécskén. A meggyilkolt férfi és családja korábban is állandóan tartották a kapcsolatot egy ingyenes üzenetküldő programon, volt, hogy szinte percenként megírta, épp hol van és mit csinál. Abból a buszmegállóból is többször írt családjának, ahol több éjszakát is eltöltött.

A hvg.hu egyik forrása segített a keresésben a férfi családjának, cikkünkhöz név nélkül nyilatkozott. A férfi apja április 21-én csütörtökön este 8 órakor kapott utoljára üzenetet a fiától, ami azért különös, mert a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint másnap, április 22-én este gyilkolták meg. Arról, hogy mi történt a köztes 24 órában, vagy már korábban meggyilkolták-e férfit, mint ahogy a közelményben áll, egyelőre nem lehet tudni. Ahogy arról sem, hogy a tettesek hogyan vették rá a férfit arra, hogy a biztonságos buszmegállóból velük menjen az elhagyatott épületbe. Úgy tudjuk, a férfi utolsó üzenete nyugtalanító tartalmú volt, de Ofir apja kérdésünkre a nyomozás érdekeire hivatkozva ezt nem erősítette meg.

Nyelvi akadályok

Forrásunk szerint a férfi apja rögtön aggódni kezdett, amint az üzenetek nem jöttek, éppen azért, mert előtte szinte állandóan kommunikáltak. Ofirnak egyik testvére is írt egy üzenetet, amelyben arra kérte, menjen haza Izraelbe és próbálja újratervezni az utazását. Az apa másnap kezdte el hívogatni a magyar rendőrséget, hiszen azt is pontosan tudta, hogy hol járt utoljára a fia, de senki nem tudott neki segíteni. Azt mondta, mindig továbbkapcsolták, de senki nem beszélt angolul, senkivel nem tudott kommunikálni.

A tiszakécskei ház
©

Információink szerint április 23-án szombaton mégis kiment egy rendőrjárőr a buszmegállóhoz, a tiszakécskei vasúti pályaudvarral szemben, ahol utoljára látták Ofirt és a rendőrök megkérdeztek több a környéken dolgozó helyit is arról, mikor látták utoljára a férfit. A holttestet mégis csak egy héttel később találták meg az Arany János utcai romos épületben, a törmelék alatt. Az apa elbeszélése alapján ez az épület alig 100-200 méterre van onnan, ahonnan a fiáról utoljára hírt kaptak.

Szervusszal köszönt a kocsmában is

Az apa a család több tagjával együtt április 26-án kedden érkezett Magyarországra. Először egyedül, tolmács nélkül, egy fordítóprogrammal próbálták kérdezgetni a helyieket arról, mikor és hol látták utoljára a férfit. Ezután a család ismerősei kérték a magyar zsidó közösség segítségét, közülük többen leutaztak és együtt kezdték el keresni az izraeli férfit. A helyiek elmondása alapján Ofir a nap nagy részét a pályaudvaron töltötte, mikor lemerült a telefonja, akkor a helyi barkácsboltban töltötte fel. Ott és a kocsmában is már névről ismerték és ő is szervusszal köszönt mindenkinek, de ennél sokkal többet nem beszélt magyarul. Igaz, angolul is ritkán szólalt meg, de a helyiek szerint mindig mosolygott és udvarias volt, ha emberek között járt.

Az izraeli férfi nem volt se szegény, sem gazdag, de saját start-up cége volt Izraelben és programozózseni hírében állt, mégis úgy emlékeztek rá, hogy nem szívesen költött pénzt, állandóan csak halkonzervet evett, valószínűleg hosszabbra tervezte az utazást és spórolni próbált. Németországban orvosi műszerésznek tanult, korábban évekig ott élt. Azért érkezett Magyarországra, mert a nagyapja Bodrogkeresztúrról származik és mindenképp el akart jutni oda. Ezért is nem értette a családja, hogy miért nem ment tovább Debrecenbe, ahogy tervezte, miért maradt Tiszakécskén. Korábban Kecskeméten lakott egy lány lakásában, amelyet egy ingyenes szálláskereső oldalon talált, de a korábbi hírekkel ellentétben csak körülbelül 10 napig volt ott.

Nem is tudta, hogy letartóztattak két embert

Úgy tudjuk a nagykövetség is felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, és a múlt hét második felében már komoly keresés indult, hogy megtalálják a férfit. Megkerestük a nagykövetséget is, szerettük volna megkérdezni, őket mikor értesítette a rendőrség, de nem akarták kommentálni a történteket, azt mondták, megvárják a rendőrségi vizsgálat végét.

Az édesapa tőlünk tudta meg, hogy a fia gyilkosságával két fiatal férfit gyanúsítanak, akik nem Tiszakécskéről valók, az ügyészségi közleményről sem tudott. Azt mondta, sem erről, sem a gyilkosság más részleteiről nem kapott eddig felvilágosítást, csak akkor keresték meg, amikor megtalálták a holttestet.

Az apa hétfőn hazautazott Izraelbe, azt mondta a fia holttestét adminisztratív okok miatt még nem tudják hazaszállítani. Azt mondta, a fiát már nem hozza vissza semmi, de ha van bármi tanulsága ennek az ügynek, akkor az az, hogy ilyen esetben óriási segítség volna, ha a rendőrségen bárki beszélne angolul, és nem keresnék napokig kétségbeesetten a fiút úgy, hogy a holtteste alig pár száz méterre volt tőlük. Megkerestük a rendőrséget is, válaszukat közöljük, amint megérkezik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Tarlós gratulált Karácsonynak

Tarlós gratulált Karácsonynak

Vizsgálódnak a Borkai-ügyben Horvátországban

Vizsgálódnak a Borkai-ügyben Horvátországban