Osztrák és német eszmetársai mellett bukkant fel egy honlapon a Jobbik

Osztrák és német eszmetársai mellett bukkant fel egy honlapon a Jobbik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Közösen nyomja a propagandát a Jobbik, az Osztrák Szabadságpárt és az Alternatíva Németországért.

Néhány napja kezdte meg a működését az Unser Mitteleuropa (A mi Közép-Európánk) nevű nacionalista honlap, amelyen együtt hirdeti nézeteit német nyelven a Jobbik, az Osztrák Szabadság Párt  (FPÖ) és az Alternatíva Németországért (AfD) – írja a Tages Anzeiger című svájci napilap.

A honlap mögött hivatalosan a Kalocsán bejegyzett Magyar Szív – Magyar Szó alapítvány áll, ám a szerverek – csakúgy, mint a szélsőjobboldali nézeteket valló kuruc.info esetében – az Egyesült Államokban műkődnek. Az alapítvány élén a Jobbikhoz közel állónak tartott János Bencsik tevékenykedik, s a szervezet nem csak az Unser Mitteleuropát működteti: az alapítvány finanszírozza a Kárpátalján megjelenő Kárpát Hír internetes oldalt is, amely magyar nyelvű anyagokban ismerteti a kijevi kormánnyal, illetve a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térségekkel kapcsolatos orosz álláspontot.

A svájci lap szerint a híroldal működése azt mutatja, az FPÖ annak ellenére is közeledik a Jobbikhoz, hogy hivatalosan a párt igyekszik távol tartani magát a Vona Gábor vezette tömörüléstől. Miközben az FPÖ színeiben induló Norbert Hofer azt mondta, az ausztriai államfőválasztás első fordulójában aratott győzelme után, hogy nem örül a Jobbik gratulációjának, mert nem akar semmit ettől a párttól, Bécsben a helyi FPÖ-sök részt vettek egy helyi Jobbik-rajongói szervezet létrehozásában, s a párt tagjai ott voltak a Jobbik Bécsben rendezett március 15-ei megemlékezésén is – írta a Tages Anzeiger.

Bécsi források szerint a honlapon megjelenő szövegek elemzése alapján valószínű, hogy a tartalmat főként Ausztriában készítik, s a szerzők egyike a párt egyik alsó-ausztriai funkcionáriusa, Markus Ripfl lehet. A honlapon közzétett bemutatkozás szerint a cél a közép- és kelet-európai nemzeti pártok közötti egység megteremtése. Az Unser Mitteleuropa szerint ugyanis a választók belátható időn belül ezeket a pártokat fogják megbízni a kormányzással, s mindenkinek fel kell készülni erre az időszakra.

Hozzászólások