szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tanítanék Mozgalom szerint az oktatásban tapasztalható problémák egy hibás rendszer termékei, "a hibás terméket pedig be kell zúzni, és újat készíteni" – írják nyílt levelükben arra utalva, hogy a kormány az iskolák fenntartása után a működtetést is állami kézbe helyezné. A Palkovicséknak címzett levélben megerősítették, hogy június 11-én újabb demonstrációt tartanak a Várkert bazár előtt.

Újabb nyílt levelet intézett a Tanítanék Mozgalom Balog Zoltánhoz és Palkovics Lászlóhoz, amiben újra összefoglalják, hogy mi a problémájuk a kormány által gründolt Köznevelési Kerekasztallal:

  • Mert oktrojált.
  • Mert nem hiteles.
  • Mert nem legitim.
  • Mert túlnyomórészt nem szakmai szervezetek alkotják.
  • Mert semmilyen törvényi háttere sincs.
  • Mert a nyilvánosság kizárásával működik.
  • Mert csupán az Önök ámokfutását legalizálni kívánó látszatszervezet.

Mint írják, "Önök a meghívott szervezetek véleményére nem kíváncsiak, alapvető kérdésekben kizárólag a kormány által – sok esetben már jó előre – eltervezett lépések bevezetésére kerülhet sor." A levél író szerint a kormány csak olyan hangulatjavító intézkedéseket hozott, amelyeket már három évvel ezelőtt meg kellett volna tenniük, "de leginkább be sem vezetni azokat".

A Tanítanék szerint ezeket az intézkedéseket is csak a tanárlázadás nyomására hozták meg.

"A jelenlegi problémahalmaz egy alapvetően hibás rendszer terméke. A hibás terméket be kellene zúzni, és újat készíteni, nem pedig a féklámpa helyére bekötni a reflektort! Talán ezért is megyünk hátrafelé az alagútban…"

A levél szerzői (Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István) az alábbi három kérdést tették fel Palkovicséknak: 

  • Melyik részt vevő szervezet igényelte a közoktatási rendszer teljes államosítást? Van-e egyáltalán valaki, aki a Klik működését nem kifogásolja? Ha igen, akkor felsorolnák azokat a pozitívumokat, melyek alapján hihetővé válik, hogy a negyedik éve alapított szervezet egyik napról a másikra jól prosperálóvá válik, s merőben új kihívásoknak is meg fog tudni felelni? A működtetés is pénzbe kerül. Melyik költségvetési soron keressük a többletforrásokat?
  • Melyik az a szervezet, mely szerint elfogadható – sőt, jól működő, minden igény kielégítő – a tankönyvekkel kapcsolatos jelenlegi helyzet? (Elsősorban a pedagógusok taneszköz-választási szabadságára, az új könyvek minőségére, a legkülönfélébb tanulócsoportok igényeihez való megfelelésre összpontosítva.)
  • Melyik oktatási tapasztalatokkal rendelkező szervezet gondolja elfogadhatónak (egyáltalán tárgyalásra alkalmasnak és idén szeptemberben bevezethetőnek) a szakképzésben tervezett átalakításokat?

A kormány egy politikai jelmondatnak rendelte („Az állam jó gazdája az iskoláknak") alá a realitást és a nemzet jövőjét is, miközben mind a tanárok, mindig pedig szülők, diákok állítják, hogy ez az irány rossz, olvasható a levélben. "Totális államosítást terveznek hatástanulmányok, szakemberek és többletforrás hozzárendelése nélkül. Mindannyian látjuk, Önök nem áldoznak az oktatásra!"

A levél végén azt írják:

"Ha még mindig nem sikerült meggyőznünk Önöket igazunkról: 2016. június 11-én 15 órától a Várkert Bazár előtt kifejtjük bővebben. Elvárjuk, hogy meghallják a sokaság hangját!"

– arra utalva, hogy  Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform újabb tüntetést tart a megadott helyszínen és időpontban.

PDSZ: "Brutális nyíltsággal" int be a kormány a tanárok ügyének

A pedagógus-szakszervezet szinte szóhoz sem jut az után, hogy a kormány ismertette újabb iskolaállamosítási terveit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál

Rogán Antal még mindig többet keres Orbán Viktornál