Times: Magyarország is újragondolná néhány uniós szerződését

Times: Magyarország is újragondolná néhány uniós szerződését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Lengyelország, Magyarország és Csehország az uniós szerződések módosításán dolgozik – ezt írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a brit The Times. A lap szerint a három kelet-európai állam egyebek mellett az eurózónához való csatlakozás kötelezettségén lazítana. Közben a Financial Times arról ír, hogy sokan meglepődtek az eddig euroszkeptikusnak ismert Orbán Viktor anti-Brexit kampányán.

A lap weboldalára hétfő délután felkerült cikk szerzője az Európai Unió külügyminisztereinek aznapi találkozójáról írt, amelynek témája az volt, hogyan előzzék meg a brit uniós tagságról szóló referendumot követő "dominóhatást", vagyis azt, hogy több tagállam is népszavazást tartson az EU-tagságról, és ezzel hozzájáruljon az európai közösség széteséséhez.

A lap felidézte, hogy az unió szétszakításával fenyegető sorozatos népszavazásoktól való félelem volt az egyik tényező, amely miatt európai vezetők nem akartak jelentősebb engedményeket tenni David Cameron brit miniszterelnöknek, amikor februárban a britek reformköveteléseiről tárgyaltak.

Magyar miniszter: semmi lesz a régi a brit népszavazás után

A The Times diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyezte: Lengyelország, Magyarország és Csehország azon dolgozik, hogy módosítsák az EU-szerződéseit, például lazítsanak az eurózónához való csatlakozás jogi kötelezettségén.

Az újság emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén vagy október elején népszavazást tart az uniós menekültkvótákról, "beharangozva egy őszi kelet-nyugati politikai válságot". A brit lap szerint Magyarország nyáron az EU hosszabb távú újragondolására fog törekedni.

A The Times-nak a magyar kormány egy meg nem nevezett minisztere azt a kérdést tette fel: "A brit referendum jelenti az EU végét?" Hozzátette: a népszavazás után semmi sem marad már a régi.

FT: többen meglepődtek Orbán anti-Brexit hirdetésén

Sok uniós vezető biztatja maradásra Nagy-Britanniát, de Orbán Viktornak a Daily Mailben megjelent egészoldalas hirdetése a legszembetűnőbb – írta internetes kiadásában a Financial Times.

Hozzátették: Orbán az első uniós vezető, aki közpénzből hirdet a brit médiában, fizetett politikai hirdetésekben ösztönözve a szavazókat az unióban való maradásra.

A gazdasági napilap szerint Orbán "beavatkozására" többen is "felhúzták a szemöldöküket", tekintve hogy lépése ellentétben áll az otthoni, nyilvánosan és "perzselően euroszkeptikus" retorikájával. Kormánya plakátkampányt indított, bírálva az uniós menekültpolitikát – tették hozzá.

A cikk szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte: Orbán Viktor és David Cameron jó viszonyban vannak egymással. A kormányszóvivő azonban arról nem nyilatkozott, hogy egyeztették-e előre az üzenetet a brit miniszterelnökkel.