Washingtonban nem akarnak szót adni Orbánnak, lemondták az 56-os konferenciát

Washingtonban nem akarnak szót adni Orbánnak, lemondták az 56-os konferenciát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar diplomácia hiába javasolta a magyar témájú rendezvényt a részben költségvetési finanszírozású washingtoni Wilson Központnak, az intézmény kosarat adott a magyar félnek, részben azért, hogy ne kaphassanak teret magyar kormányzati szólamok. A konferenciát talán megtarthatják egy másik, kevésbé hivatalos és kevésbé finnyás helyen. A magyar külügy szerint nem így történt.

Hiába van 56-os emlékév, idén inkább nem tart konferenciát a témában a washingtoni Wilson Központ, a szerdai Népszabadság szerint részben azért, hogy Orbán Viktor ne jusson szóhoz.

Ez a magyar diplomácia kudarcát jelenti, mivel hivatalosan a magyar nagykövetség javasolta a rendezvény megtartását még a nyár elején a szövetségi kormányzat tulajdonában álló, részben költségvetésből finanszírozott intézménynek.

A lap információi szerint a magyar felet váratlanul élte, hogy az amerikaiak így kikosarazták őket. A magyar állam már a konferencia programjára és a résztvevők szermélyére is ajánlást tett a Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központnak. Egy meg nem nevezett, magas rangú személyt is delegáltak volna az október közepére tervezett eseményre, csakhogy az amerikai félben aggodalmat keltett, hogy az illető tudományos munkássága netán nem üti meg a Wilson Központ mércéjét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég egy interjúban azt mondta, még nincs döntés arról, hogy kit küldjenek Washingtonba, de felmerült, hogy Orbán Viktor a hatvanéves évforduló környékén az Egyesült Államokba látogasson. Ez amúgy is illeszkedik a Fidesz hagyományaihoz, mert rendszerint kiküldenek valakit október 23-a környékén.

A Wilson Központ azonban nem óhajt pódiumot szolgáltatni sem Orbán Viktornak, sem olyan tudósnak, aki a kormány érdekeit szolgálja – mindez jellemző a magyarországi politika amerikai megítélésére. Nem kizárt azonban, hogy az ötvenhatos konferenciának sikerül kevésbé finnyás helyszínt találni odakint, de erre elég kevés idő maradt.

Washingtoni forrásokra hivatkozva a Népszabadság azt írta, Szijjártó Péter hiába kért többször is találkozót John Kerry külügyminisztertől, az amerikai fél kifogásokat sem keresve egyszerűen nemet mondott.

A külügy szerint Orbán nem készült történészkonferenciára

A külügyi tárca cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írja, "Magyarország külképviseletei nagyszámú kulturális, szakmai programmal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról való megemlékezésre. Washingtoni nagykövetségünk több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott egy nagyszabású történeti konferencia megtartásáról, mely folyamat eredményeképpen a választás a washingtoni National Defense Universityre esett. A magyar miniszterelnök személyes részvétele az előkészítés alatt álló történészi konferencián semmilyen módon nem merült fel."

Hozzászólások