Hogy viselkedjünk több százezres tömegben?

Hogy viselkedjünk több százezres tömegben?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre kell odafigyelni, ha nagy tömegben van az ember. A katasztrófavédelem elmondja.

Az augusztus 20-i tűzijáték szervezői idén is több százezer embert várnak a Duna budai és pesti rakpartjaira, a biztonságos ünneplés érdekében ezért a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy tartsa be a következő, tömegrendezvényeken követendő magatartási szabályokat:

- Az augusztus 20-i rendezvény teljes időtartama alatt figyeljék a rendezvényszervező és rendezvénybiztosító cégek szakembereinek, illetve a helyszíneken tartózkodó rendvédelmi szervek munkatársainak hangosbeszélőn és szóban leadott utasításait!

- Előre nem várt esemény bekövetkezése esetén a helyszín elhagyásakor is tartsák be a rendezők és a hatóságok utasításait!

- Igyekezzenek felmérni a helyzetet, higgadtak maradni és kerülni a pánikhangulatot!

- Gondoskodjanak az Önökkel együtt érkező, fokozott figyelmet igénylő személyek (gyermekek, időskorúak) egészségének védelméről, mindig legyen Önöknél megfelelő mennyiségű folyadék!

- Kisgyermekkel ne menjenek a tömeg sűrűjébe!

- Mindig beszéljenek meg egy találkozási pontot gyermekükkel, hozzátartozóikkal: lehetőleg távolabb a tömegtől, olyan helyen, ahol meglátják egymást.

- Készítsék fel gyermeküket arra az esetre, ha elvesztenék egymást!

- Rosszullét, sérülés, baleset esetén forduljanak bátran a környezetükben lévőkhöz.

- Nyújtsanak segítséget a rászorulóknak, a kisgyermekes családoknak és az idős személyeknek!

- Életük és testi épségük megóvása érdekében a tűzijáték előtt, alatt és után ne próbálják megközelíteni a pirotechnikai kilövő csöveket, a kihelyezett anyagokat, vezetékeket, illetve berendezéseket! Ezek közelében kizárólag a pirotechnikai szakemberek tartózkodhatnak.

- Fokozott figyelmet kell fordítani a Dunán előforduló veszélyekre is: ne menjenek olyan helyre, ahol könnyen bele lehet zuhanni a folyóba! Ne fürödjenek a Dunában! A tűzijáték alatt ne álljanak fa alá, vagy olyan épület, építmény közelébe, amelyről rossz időjárás esetén sérülést okozó anyagok hullhatnak alá!

10 éve csapott le az apokalipszis Budapestre

10 évvel ezelőtt percre pontosan a tűzijáték kezdetkor csapott le egy borzalmasan erős vihar a fővárosra. Öten meghaltak, több százan megsérültek. Sokan a mai napig nem tudják kitörölni az akkori pánik emlékeit.

Hozzászólások