Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

A Terrorelhárítási Központ egy többnapos tréning zárásaként szállta meg a 2-es metrót egy héttel ezelőtt, a gyakorlatot a miniszterelnök, a főpolgármester és több külföldi prominens is megtekintett. Azt viszont a TEK sem árulta el, hogy mennyibe került az akció.

Nem igényelt külön erőforrásokat az a gyakorlat, amit a Terrorelhárítási Központ szervezett múlt hét szerdán a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion megállójában. A gyakorlat során egy a metróállomás ellen elkövetett támadást szimuláltak, sérültekkel, terroristákkal, külföldi kommandósokkal, valamint prominens nézősereggel, akik a miniszterelnökkel az élen tekintették meg az akciót. Azt viszont nem árulták el mennyibe került, mert a TEK éves költségvetéséből dolgoztak.

Orbán Viktor, Tarlós István és Hajdu János, a TEK főigazgatója a terrorelhárítási központ gyakorlatán.
©

Nem ez volt az első ilyen gyakorlat. 2012 augusztusának végén szinte ugyanezt a szcenáriót gyakorolták a TEK kommandósai. Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy mennyibe került a Terrorelhárítási Központ gyakorlatozása, illetve terveznek-e hasonló gyakorlatot mentősök és tűzoltók részvételével, hiszen az európai támadások többségében nekik legalább annyira fontos volt a szerepük, mint a terrorelhárító egységeknek. A BM helyett a TEK válaszolt, természetesen csak a kérdés rájuk vonatkozó felére.

A TEK sajtóosztályának válasza szerint Magyarország védelmi képességeinek növelése és a magyar emberek biztonsága érdekében elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés és fejlődés. A gyakorlat egy többnapos gyakorlat egyik állomása volt és többletköltséget nem jelentett, a Volán és a BKK együttműködésével zajlott. „A visegrádi országok (V4-ek) speciális műveleti egységeivel közös gyakorlat célja a közösségi közlekedést érintő terrorcselekmények felszámolására való felkészülés és az együttműködés fejlesztése volt.” A gyakorlaton egy elképzelt terrortámadást szimuláltak, melyben „valós helyszínen, életszerű körülmények között” tesztelték a cseh, lengyel, szlovák és magyar terrorelhárítók végrehajtó szintű összmunkáját.

©

A TEK a közlemény szerint egyébként is kiemelt hangsúlyt fektet a kiképzésre és rendszeresen tart gyakorlatot. Azt a mentősökkel és tűzoltókkal kapcsolatban megjegyzik, hogy a központ fennállása óta más magyar szervezettel közösen több esetben vett részt különböző konkrét szituációs gyakorlatban, pl. a BV, a Budapest Airport, a Magyar Honvédség, a Országos Mentőszolgálat, munkatársaival.

A hatékony terrorelhárítás alapja a szolgálatok közötti naprakész felderítési és műveleti információcsere és együttműködés, teszik hozzá, bár itt egy bevetési gyakorlatról volt szó. A sajtóosztály szerint a TEK megbízható partnere az európai társszolgálatoknak és a jövőben is több hasonló közös gyakorlat van tervben, melyek nem feltétlenül nyilvánosak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!