Szolnok polgármestere megmagyarázta a káromkodását

Szolnok polgármestere megmagyarázta a káromkodását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közleményben kért elnézést Szolnok fideszes polgármestere, amiért az októberi közgyűlésen egy kollégájával folytatott „magánbeszélgetésen olyan szavakat használt, melyek nem helyénvalóak”, vagyis káromkodott. Szalay Ferenc ugyanakkor állítja: mondanivalójának semmi köze nem volt egyik napirendi ponthoz sem, vagyis nem az egyik beruházás ellen tiltakozó, az ülésen megszólaló idős nőt kurvázta le, ahogy azt egyesek szerinte sugallják.

Az MSZP tette közzé csütörtökön azt a nem egészen egyperces, októberi felvételt, amelyen a szolnoki helyi televízió logója látható, és valószínűleg a helyi közgyűlés közvetítéséből származik. A képviselő-testületi ülésen az egyik napirendi pontként egy parkoló építésének tervét tárgyalták. A testület a projekt ellen tiltakozó lakók képviseletében meghallgatott egy idős hölgyet, majd amikor a hölgy távozott, a fideszes polgármester a mellette ülőnek azt mondta: „ennyi hülye vén kurvát".

A felvételen látszik, hogy ezután is beszélt még, mozgott a szája, de az már nem hallható, mit mondott. Szalay Ferenc kikapcsolhatta a mikrofonját, vagy esetleg a tévéközvetítésben iktathatták ki a hangot.

A történtek miatt az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért is lemondásra szólította fel Szalay Ferencet.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán a Hír TV csütörtök esti műsorában azt állította: az elérhető közgyűlési felvételekből hiányzik az a 37 másodperces rész, amelyen a káromkodás hallható. Azt is állította, hogy hozzájuk egy olyan személytől jutott el az eredeti felvétel, aki otthon rögzítette a közgyűlés közvetítését.

A hvg.hu csütörtök este telefonon ért el Szalay Ferencet, aki azt mondta: írásos nyilatkozatot adott ki a témában, és szeretné, ha azt tennénk közzé, mert így elkerülhetőek a félreértések. Megkérdeztük azért, hogy hiteles-e a videó, illetve bocsánatot kér-e a káromkodás miatt. Szalay Ferenc annyit mondott, hogy valóban elhangzott tőle az ominózus mondat, de nem a napirenddel kapcsolatban. A polgármester káromkodásáról szóló másik cikkünket itt olvashatják.

Magánbeszélgetés, nem helyén való szavakkal, de félremagyarázással

Szalay Ferenc közleményét csütörtök este továbbította a hvg.hu-nak a szolnoki polgármesteri hivatal munkatársa.

A polgármester ebben állítja: az októberi közgyűlésen egy kollégájával folytatott magánbeszélgetésen olyan szavakat használt, melyek nem helyénvalóak, és ezért elnézést kér mindenkitől.

Ugyanakkor állítja, hogy azoknak a szavaknak „semmilyen közük nem volt a közgyűléshez, annak egyetlen napirendi pontjához sem”.

„Azokat egy, a nap folyamán az egyik kollégám által elmondott információ váltotta ki, mely szerint egyesek újra olyan pletykákat terjesztenek rólam a városban, melyek hosszú időn keresztül rendkívüli módon megviselték a családomat, s különösen a feleségemet. A hazug vádak felzaklattak, feldühítettek, aminek a nap során magánbeszélgetésben többször is hangot adtam, néha talán nem oda illő módon” – magyarázta.

A közleményben nem árult el a polgármester, konkrétan milyen pletyka dühítette fel, de annyit hozzátett: „Nem kívánom senkinek, hogy valaha is szembesülnie kelljen olyan hazugságokkal, amiket rólam terjesztenek, s amivel fájdalmat okoznak a családomnak. Tudom, politikai szereplőként nekem többet kell tűrnöm, de én is emberből vagyok”.

Szerinte azok, akik ezt a helyzetet úgy akarják beállítani, hogy ő egyetlen idős embert is meg akarta sérteni, egy hazug politikai fogással élnek. „Aki ismer engem, tudja, hogy az általam vezetett önkormányzat nagyon sokat tett és tesz az idős polgárokért. Visszautasítom ezeket a vádakat, és felszólítom a szocialista pártot, hogy a minden alapot nélkülöző vádaskodásával ne sározza be egy idősbarát önkormányzat díjjal kitüntetett közgyűlés munkáját” – zárul a polgármester közleménye, amelyben nem reagáltak a szocialisták azon állítására, hogy a közgyűlési felvételből utólag kivették a káromkodásról szóló részt.