Legális kerékpárlopás? Polt szerint tovább kell nyomozni a "kölcsönbicikli" ügyében

Legális kerékpárlopás? Polt szerint tovább kell nyomozni a "kölcsönbicikli" ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész szerint az alsógödi kerékpárlopási ügyben megalapozatlanul szüntették meg a nyomozást. Emiatt többen is felháborodtak egyébként, és legális kerékpárlopást emlegettek. A rendőrség arra hivatkozott ugyanis, hogy a fiatalkorú tolvaj nem ellopta, csak kölcsönkérte a biciklit.

Egy Komárom-Esztergom megyei biciklisblogon október 20-án tettek közzé egy október 13-i rendőrség határozatot az egyik kerékpárlopás ügyéről. Ebben arra hivatkozva szüntették meg az ügyben indított nyomozást, hogy „a fiatalkorú gyanúsított nem eltulajdonlási szándékkel vitte el” a kerékpárt, „csak közlekedni szándékozott vele, függetlenül attól, hogy ennek érdekében a zárat eltávolította a kerékpárról, lopás bűncselekményének nem minősíthető”.

A blogon ezt úgy kommentálták, hogy október 13-a fekete nap a magyarországi kerékpárosok életében, mert „a magyar rendőrség hivatalosan is megállapította, hogy legális kerékpárt lopni”. A szerző érvelése szerint a törvény alapján a kerékpár "kölcsönzése", ha dolog elleni erőszakkal történik, például lakat levágásával, akkor az értékhatártól függetlenül bűncselekménynek minősül. Sőt még akkor is, ha a lakattal együtt lopják el/veszik kölcsön, és azt csak később távolítja el. 

Az ügyben a jobbikos Staudt Gábor tett fel írásbeli kérdést a legfőbb ügyésznek. Arra volt kíváncsi, hogy Polt Péter szerint bűncselekmény-e az, ha valaki egy zár feltörésével vagy kinyitásával eltulajdonít egy kerékpárt, és amikor elfogják a tettest, arra hivatkozik, hogy csak kölcsön akarta venni. Az ellenzéki politikus megkérdezte azt is: várható-e, hogy ez a jogértelmezés elterjed majd a nyomozóhatóságnál.

Polt Péter írásbeli válasza szerint az eljárás adatainak felülvizsgálatakor megállapították, hogy „az ügyben a tényállás felderítetlen, ezért a nyomozás megszüntetésére megalapozatlanul került sor”.

A bonyolult jogi nyelvezettel megfogalmazott indoklásból kiderül: a nyomozást végző hatóság nem tett eleget a tényállás hiánytalan felderítésére vonatkozó kötelezettségének, és nem szerezte be azokat a lehetséges tárgyi és személyi bizonyítási eszközöket, amelyekkel megalapozott döntést lehetett volna hozni.

Emiatt a Pest Megyei Főügyészség megteszi a szükséges intézkedést a nyomozás folytatásáért – közölte a legfőbb ügyész.

A Legfőbb Ügyészség a kerékpárlopásokkal kapcsolatos büntetőeljárások gyakorlatát figyelemmel kíséri majd – tette hozzá.

A belügyminiszter is válaszolt

Pintér Sándor az ügyben adott válaszából kiderül, hogy az alsógödi vasútállomáson számzáras lakattal rögzítették a kerékpártárolóhoz a biciklit, amit a fiatalkorú gyanúsított elvitt.

A belügyminiszter szerint a nyomozást azért szüntették meg, „mert a Budakörnyéki Járási Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Csoport állásfoglalása értelmében a kérdéses eljáráshoz hasonló tényállású ügyekben a történtek nem minősültek bűncselekménynek”.

Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának utasítására az ügyet később a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felülvizsgálta, és a Pest Megyei Főügyészséggel egyeztetve a nyomozást megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte,” a nyomozás folytatására pedig a szükséges intézkedéseket megtették” – közölte Pintér Sándor.