szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal kevesebb problémát találtak a szakemberek a tavaly téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alkalmával, mint a korábbiak idején.

A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával – a december 1-je és 31-e között a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten.

A korábbi tapasztalatokhoz képest – jelentősen csökkentek a higiéniai hiányosságok, de tovább javult a helyzet a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén is.

Az összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kilogramm élelmiszert – az összes megvizsgált termék 7,5 százalékát – kellett kivonni a forgalomból.

Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal csak figyelmeztettek, 124 esetben pedig bírságoltak a szakemberek, összesen 11,8 millió forint értékben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!