A szülők szerint az állam nem szabályozhatja az iskolai kirándulásokat

A szülők szerint az állam nem szabályozhatja az iskolai kirándulásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) úgy véli, az iskolai kirándulásokkal kapcsolatos döntések a szülőkre tartoznak, nem a KLIK-re

Mint írtuk, az állami iskolafenntartó levélben hívta fel az oktatási intézmények figyelmet az iskolai buszos kirándulások szigorítására. Többek közt az állt a levélben, hogy éjjel 11 és hajnali 4 között meg kell szakítani az iskolai buszos kirándulásokat a sofőrök pihenése miatt.

Erre az - egyébként a minisztérium szerint is korrigálandó - levélre reagál az ESZME közleménye. Mint írják, „miközben természetesen mélyen együtt érzünk a tragikus veronai buszbaleset áldozatainak családjaival, nem látjuk indokoltnak, hogy ez újabb, feltehetően jogsértő, szabályozás bevezetését eredményezze”.

Úgy vélik, hogy a buszos kirándulások szervezésében „az államnak nincs joghatósága, az iskolai kirándulásokkal kapcsolatos döntések szinte minden esetben a szülők, az érintett osztály(ok) vagy az intézmény szülői szervezetének hatásköre, így azt az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében biztosított szülői jogok megalapozatlan korlátozása nélkül a kormány vagy a KLIK nem szabályozhatja”.

Mivel a kirándulások, sítáborok, színházlátogatások nem rögzítettek az iskolák pedagógiai programjában, államilag nem finanszírozottak. "A szülők által fizetett programok esetében a megrendelő minden esetben a szülő, a szülők közössége illetve a szülői szervezet, még abban az esetben is, ha egy program megszervezésével és lebonyolításával egy pedagógust bíznak meg."

A tragikus veronai baleset és a KLIK leirata egyetlen pozitív eredménye az ESZME szerint, hogy azok kapcsán számos közérthető baleseti statisztika jelent meg a sajtóban, ami nyilván jelentősen segíti a felelős szülői döntések meghozatalát.

Hozzászólások