Borkai: Évtizedekre elveszhet minden esély egy budapesti olimpiára

Borkai: Évtizedekre elveszhet minden esély egy budapesti olimpiára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell visszavonnia az olimpiai pályázatot – állította kedd délelőtti sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke. Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy a MOB a kandidálásnak csak az egyik "lába", de ha a főváros visszalép, a bizottság tudomásul veszi azt. Borkai még bízik a csodában, szerinte jó úton haladt a pályázat és a nemzeti egység, ám a pártpolitika mindent elrontott.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt szerint nekik nincs lehetőségük visszahívni az olimpiai pályázatot, szemben azzal, amit az Index állít. A hvg.hu kérdésére azt mondta, a MOB a fővárossal együtt pályázik, ami kell a magyar állam garanciavállalása is. Ez három láb, bármelyik is dönt úgy, hogy a pályázattól visszalép, akkor az kész helyzetet teremt a többiek számára. A pályázat visszahívását a MOB nem fogja kezdeményezni, sőt, úgy fogalmazott, "mi leszünk a legutolsók", akik ezt megtennék.

Borkai nem érzékeli, hogy az elmúlt napokban az állam kifarolt volna a pályázat mögül, azonban a pályázat szerinte meggyengült. Azt, hogy mit kell tenni, a következő napok eseményei nagyban befolyásolják – utalt arra, hogy a főváros szerdán tárgyal a pályázatról. "Én csak a véleményemet mondom el" – tette hozzá Borkai, és hozott egy sporthasonlatot, mely szerint a pályázat most lesérült, és kérdéses, hogy fel tud e épülni a verseny idejére (a NOB szeptemberben dönt a 2024-es nyári olimpia helyszínéről).

"Sem az olimpia sem a sport nem érdemli ezt. Pártok harcában nem akarunk részt venni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy egyszer Magyarország rendezzen olimpiát, remélem, hogy a 2024-es esély még nem szállt el" – mondta Borkai. Szerinte csak úgy van esélye Magyarországnak, ha ismét nemzeti konszenzus lesz a pártok között, és ez a következő napokban eldől.

Holnap is lesz nap, megyünk tovább, ha a jövőben esély nyílik a pályázatra, mellé állok – mondta Borkai arra az esetre, ha visszavonják a pályázatot, amiről még nincs információja.

A Momentumra mutogat

Mindig van kiút – állította Borkai, aki magáról az mondta, hogy optimista, de ennek az elllenkezőjét lehetett kihallani a szavai mögött. Szerinte itt pártok használták ki az olimpiai pályázatot, hogy hasznot hajtsanak belőle. És ezen a ponton Borkai a Momentumot meg is nevezte, mint amely mozgalom párttá alakulásával megmutatta igazi lényegét. Borkai szerint fájó a magyar sport számára, hogy a népszavazás kezdeményezői miatt fel kell adni a versenyt.

Thomas Bach hétvégi megszólalása kapcsán a MOB elnöke elmondta, hogy a pályázat ebben a szakaszában Magyarországot állandóan megfigyeli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A legfontosabb, hogy komoly egység legyen – mondta Borkai, és állította: jó úton jártak már belföldön és külföldön egyaránt. Budapest felzárkózott a másik két pályázó, Los Angeles és Párizs mellé, ám a népszavazási kérdőívek leadásával nagyon hátraesett a magyar főváros. Ha másfél éve lett volna népszavazás, azt menedzselni kellett volna – teszi hozzá Borkai.

Borkai Zsolt azt ígérte, elmegy a fővárosi közgyűlés holnapi ülésére, konzultál Tarlós Istvánnal. Ha a fővárosi közgyűlés visszavonja szerdán a pályázatát, akkor a MOB nem tehet mást, mint ezt tudomásul veszi.

A népszavazásról azt mondta, pár hónapig eltart, mire azt megtartanák, ő nem ebben látja a megoldást. "Csodát várok, hogy azok a pártok, akik eddig támogatták az olimpiarendezést, visszajönnek a támogatók közé. A másik része időhúzás. Ha elmegyünk a népszavazásig, az már a pártok küzdelme lesz, ami nem az olimpiáról, hanem a pártok egymásnak feszüléséről szól.

Borkai Zsolt arról is beszélt, Magyarország megérett arra a NOB új szabályai szerint, hogy pályázzon. A lehetőség most kezd elúszni, és Borkai szerint

"évtizedekre elveszhet minden esély egy budapesti olimpiára".

Az elmúlt másfél évben megvolt a konszenzus, hogy elérje Magyarország a nagy célt. A pártpolitikai érdekek vették el az esélyt. Borkai abban bízik, hogy a pártok még meggondolják magukat. Borkai nem azokra haragszik, akik ellenzik az olimpiát. Nem lehet mindenütt százszázalékos a támogatás, de Borkai állítja, legutóbbi felméréseik többséget mutattak az olimpia mögött.

Itt nézheti meg a Borkai sajtótájékoztatót

Mi történt a 266 ezer aláírás után

A Momentum Mozgalom – és több ellenzéki párt – által összegyűjtött 266 ezer aláírás leadása után Tarlós István főpolgármester szólalt meg először. A főpolgármester az aláírások számának ismerete előtt úgy fogalmazott, ha megfelelő számú aláírás lesz az olimpiaellenes népszavazáshoz, elgondolkodik a pályázat visszavonásán. Tarlós pénteken azt mondta, ha kell, ő kimondja, mi legyen az olimpiai pályázattal. Technikailag azt a főváros és a MOB nyújtotta be, ezért is mutogatnak fideszesek a fővárosra, amit a főpolgármester visszautasított. A visegrádi frakcióülésen Orbán információink szerint arról beszélt, az olimpia fővárosi ügy, nem a Fideszé. Nyilvánosan hol pártügyként, hol nemzeti ügyként emlegeti az olimpiát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István péntek este egyeztettek a pályázat sorsáról és abban állapodtak meg, hogy a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ez után – még szerda este, de legkésőbb csütörtökön – Orbán és Tarlós újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Hozzászólások