Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Ritka pillanatnak lehettek szemtanúi, akik kedd este megnézték az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorát: először vitáztak nyilvánosan a budapesti olimpiai pályázatról. Mégis hiányérzetünk maradt, mert a valódi döntéshozók helyett a Budapesti Olimpiáért Mozgalom elnöke próbálta védeni a pályázatot.

Az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel berobbanó Momentum Mozgalmat a tiszteletbeli elnök, Fekete-Győr András képviselte, míg a "szorító" másik végében Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) elnöke foglalt helyet. A résztvevőknek a beszélgetés elején rögtön arra kellett válaszolniuk, hogy mit szeretnének: a pályázat visszavonását vagy népszavazást?

Szalay-Berzeviczy elmondta, reméli, lesz népszavazás, és csalódott lenne, ha visszavonnák a pályazatot. A BOM elnöke szerint jogtechnikai kérdés, hogy a kormány tart-e országos népszavazást a budapesti pályázatról, hozzátéve, hogy a budapestihez hasonlóan azt is támogatnák. Hasonlóan nyilatkozott az országos referendum lehetőségéről a Momentum elnöke is, megemlítve, hogy az első naptól kezdve ezt kommunikálták.

Olimpia = 3-as metró

“Az olimpia egy fontos, grandiózus esemény, amit majd meg lehet rendezni egyszer, de nem most, mert nem ez a prioritás” – mondta Fekete-Győr, amikor arról kérdezték, miért nem kell olimpia. Felidézte, hogy már 1896-ban is azért vonták vissza a budapesti pályázatot, mert az oktatást fontosabbnak tartották az akkori döntéshozók.

A Momentum Mozgalmat a tiszteletbeli elnöke, Fekete-Győr András
©

Szalay-Berzeviczy erre válaszul azt vetette fel, hogy a Parlament épülete is grandiózus lett, és sok vita övezte megépítését, mégse kérdőjelezi meg senki, hogy az egyik legfontosabb szimbólumunk. Szerinte az olimpia megrendezése olyan mértékű gazdasági fellendülést hozna, mint amilyen a rendszerváltást, vagy az EU-csatlakozást követte.

“Az olimpiai pályázat nem stadionokról szól, hanem egy gazdaságfejlesztő, országépítő projekt.”

Szalay-Berzeviczy szerint a vidék sem maradna ki az olimpia miatt megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekből, két példát említett: a balatoni és a bécsi autópálya kiszélesítését. Azt is kijelentette, hogy ha nincs olimpia, akkor sosem lesz rendbe téve a 3-as metró.

Szégyenben marad Orbán?

A BOM elnöke szerint nem igaz, hogy a Momentum színrelépése előtt nem voltak viták a budapesti pályázatról. Mint elmondta, lehetett volna az is, hogy egy olimpiapárti és egy olimpiaellenes civil szervezet együtt kezd aláírásgyűjtésbe, de ez elmaradt, ezért nehéz helyzetbe kerültek. A BOM-on belül arra a konszenzusra jutottak, hogy megvárják, mi lesz az aláírásgyűjtés eredménye, magyarázta a BOM-elnök.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) elnöke
©

“Ezt a kormánytól kell megkérdezni” - válaszolta arra a felvetésre a BOM elnöke, hogy miért nem volt eddig népszavazás az olimpiáról.

Fekete-Győr szerint szégyen, hogy a politikusok és a döntéshozók nem állnak ki vitázni az olimpiáról, megemlítve, hogy Tarlós Istvánnak vagy Orbán Viktornak kéne a stúdióban ülnie. Még azután sem alakult ki párbeszéd, hogy kiderült, hány aláírás jött össze a NOlimpia kampány során: "pedig lennének kérdéseim a Budapest 2024 Zrt. működésével kapcsolatban”.

Fekete-Győr álságosnak nevezte, hogy a népszavazás kapcsán a párttá alakulást vetik a Momentum szemére, miközben a politika az embereket érintő nemzeti ügyekről és a közpénzek elköltésének mikéntjéről szól. “Fel kell tudni vállalni, hogy aki ilyen témákról beszél, az politizál.” Szalay-Berzeviczy szerint az ellenzéki pártok is megtehették volna azt, amit most a Momentum.

Nincs garancia a korrupció ellen

A BOM elnök úgy tudja, hogy a pályázásra szánt teljes költségvetés (15 milliárd forint) felét költötte el eddig a Budapest 2024 Zrt. Ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, miszerint már 30 milliárdnál jár ez a büdzsé. “A PricewaterhouseCoopers megvalósíthatósági tanulmánya nem szentírás, hanem egy kiinduló pont.”

©

A vizes-vb elszálló költségeit azzal magyarázta Szalay-Berzeviczy Attila , hogy kevesebb idő volt a felkészülésre, mint eredetileg tervezték. Nincsenek gazdasági garanciák arra, hogy nem lesz korrupció az olimpiai rendezés során, ezt a civilek és a média tudja kontrollálni, magyarázta Szalay-Berzeviczy:

“Mi is ebben az országban élünk, nem vagyunk naivak.”

"Soha nincs megfelelő alkalom" – mondta a BOM-elnök, aki szerint nem az a kérdés, hogy 2024-ben lesz-e olimpia Budapesten, hanem hogy az ország képes lesz-e összerakni egy pályázatot. “Kérdés, hogy tudjuk-e módosítani a hibákat, vagy az egészet kidobjuk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!