Index: Fürjes Balázs: érett a meglepetésdiadal olimpiaügyben

Index: Fürjes Balázs: érett a meglepetésdiadal olimpiaügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos szerint Gyárfás Tamás megalapozatlanul becsülte 8 milliárd forintra a vizes VB rendezési költségeit, a Puskás és a Dagály azért kerültek ennyibe, mert ennyiért építik meg őket a beruházók. Mi lettünk volna a győztes Dávid az olimpiarendezésért folyó harcban, aki legyőzte volna a Góliátokat. Fürjes optimista a magyar kajakszlalomsport jövőjét illetően is.

Interjút adott az Indexnek a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos Fürjes Balázs. Azért kellett a Dagály első látványtervét megváltoztatni, mert megalapozatlanul készült el, ezt blöffnek nevezte később - "Nem voltam elegáns, ez igaz". Majd nem folytatja sokkal udvariasabban: Gyárfás Tamás egykori MÚSZ-elnök 8 milliárdos becslése az úszó-vb megrendezésére nem volt megalapozott: "ezt egy sportvezető mondta, aki soha nem épített még nagy sportlétesítményt, és akinek a beruházással kapcsolatban sincs semmilyen felelőssége, jogosítványa. Az összeg, ha kimondta bárki, a kimondás pillanatában sem felelt meg a valóságnak."

Az új Dagály azért került 49 milliárdba, mert ez volt a legkisebb ár a közbeszerzésen, ez az ár jelent meg a piacon, folytatja Fürjes, a kiírónak ezt kellett elfogadnia. Amúgy Fürjes szerint ez a történet sikersztori, a komplexum határidő előtt készült el, a költségkeretet nem túllépve. Ugyanígy a piac diktált az új Puskás Stadion bruttó 190 milliárdos áránál is (a tervező véleményét itt olvashatja). Fürjes szerint az drágította a stadiont, hogy a régi Népstadion karakterét akarja idézni az új.

Az olimpiarendezésről azt mondja, Budapest volt Dávid, a többi város Góliát, de "ki nyerte a bibliai Dávid-Góliát csatát"? Fürjes szerint már "érett a meglepetésdiadal", de az álmot lerombolták. (Ehhez képest előzetesen Orbán Viktor és Lázár János sem volt optimista az esélyeinket illetően.)

Így is lesz viszont kajakszlalompályánk, mert "miért ne szólhatna rólunk egyszer majd a szlalom is az olimpián?".

Hozzászólások