Szerkesztői jegyzetben magyarázták meg a Népszavában megjelent kormányhirdetést

Szerkesztői jegyzetben magyarázták meg a Népszavában megjelent kormányhirdetést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A konzultációs propagandakampány alatt a szabad újságírás zavartalanul üzemel” – fogalmaz a Népszava szerkesztője a lap szerda számában megjelent egész oldalas kormányzati hirdetéssel kapcsolatban.

Az idei nemzeti konzultáció szlogenjével ("Állítsuk meg Brüsszelt!") és a stoptáblába foglalt nyitott tenyérrel jelent meg kék hátteres, egész oldalas hirdetés a szerdai Népszava tizenegyedik oldalán.

A lap véleményrovatában Hargitai Miklós szerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke ehhez magyarázatként azt fűzte hozzá, hogy "azért az újságoldalért, amit a kormány kifizet, övé a felelősség, az összes többiért viszont továbbra is a miénk: a konzultációs propagandakampány alatt a szabad újságírás zavartalanul üzemel". Felvetette ugyanakkor azt is, hogy "a magyar sajtó egy része a kormányzati reklámokért cserébe rég feladta az elveit és a tisztességét, a másik felét pedig megpróbálja kivéreztetni vagy megvásárolni a hatalom".

A Konzultáljon kezelőorvosával című jegyzet szerzője az érintett hirdetés témájával, az Orbán-kormány újabb nemzeti konzultációjával kapcsolatban úgy fogalmaz: "a nemzeti konzultációnak nevezett direktmarketing-akció pedig még krízis idején sem számítana legitim politikai eszköznek egy olyan kormányzat kezében, amelyik a legfontosabb döntéséről, az önmagának teljhatalmat biztosító új alkotmányról nem tartotta szükségesnek népszavazáson kikérni a (papíron) legfőbb hatalomtulajdonos, a nép véleményét".

A hagyományosan baloldalinak számító Népszavában megjelenő Orbán-kormány-hirdetés újdonságnak nevezhető ugyan, de meglepetésnek egyáltalán nem. Az Átlátszó és a hvg.hu is megírta január végén, hogy a Népszabadság bezárása után újrapozicionáló Népszavához állami hirdetések érkezhetnek.

Év elején derült ki, hogy távozik a posztjáról Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, aki 2010 óta állt a lap élén, így nem ő lesz a VH és a Népszava összeolvadása után az egyesített lap főszerkesztője. Akkori értesülések szerint annak, hogy állami hirdetések érkezhessenek a Népszavához, többek között az volt a feltétele, hogy az eddigi főszerkesztő, Németh Péter posztján maradjon, és ne váltsa őt Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő.

Gál J. egyébként a távozásával kapcsolatban a 24.hu-nak annyit elárult korábban: a lapok körül úgy alakult a politikai környezet, hogy az számára vállalhatatlan, és a lelkiismerete szerint abban már nem kíván részt venni.

Egyes vélemények szerint a háttérben egy Fidesz–MSZP-alku sejlik föl, mégpedig a legmagasabb szinten megkötött alku, amely vélelmezhetően másról is szól. Orbán Viktor állítólag egy tavaly év végi, zárt körben lezajlott beszélgetésen utalást tett a Népszavára, azt mondta, ott most minden Németh Péter kezében van. Majd egy, a lap nehéz helyzetét taglaló felvetésre sejtelmesen úgy felelt, hogy jó sztorikat kell írni, és akkor jönnek a hirdetők is. Tény ugyanakkor, hogy noha most valóban megjelent a kormányhirdetés, ám a megújult Népszava cikkeire nem mondható, hogy azok bármilyen formában kormnybarátok lettek volna.