Ausztriában is szívesen befogadnák a CEU-t

Ausztriában is szívesen befogadnák a CEU-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák egyetemi konferencia elnöke szerint Bécsben, Grazban vagy Klagenfurtban is lenne hely a CEU-nak. A bécsi polgármester-helyettes már elvileg meg is hívta a CEU-t a városba.

Vilnius után Ausztriában is többen azt pedzegetik, hogy szívesen segítenék a CEU-t, sőt helyet is adnának neki – írja az osztrák Der Standard.

Oliver Vitouch, a klagenfurti egyetem rektora, egyben az osztrák egyetemi konferencia elnöke a lapnak azt mondta, ha a CEU nem maradhat Budapesten, el kell gondolkodni azon, hogy máshol találjon magának helyet.

"A CEU remekül passzolna Bécsbe, Grazba vagy Klagenfurtba is" – mondta Vitouch, aki hozzátette, az egyetem megtarthatná a nevét és magánegyetemként akkreditálható is lenne Ausztriában. Hozzátette, azt kívánja, bár minden osztrák egyetem ilyen kiváló lenne, mint a CEU.

Maria Vassilakou bécsi zöldpárti főpolgármester-helyettes a Kurier című osztrák lapnak mondta azt kedden, hogy amennyiben az intézmény új helyet keres, úgy szívesen meghívná a Soros-egyetemet Bécsbe. Mint mondta, munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és hétfőn levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket.

Az osztrák politikus azonban hangsúlyozta, hogy számára az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát. Meglátása szerint most az a fontos, hogy megoldást találjanak a budapesti székhelyen, Bécs csupán B-terv lehetne. "Nem átcsábításról van szó" – mondta Vassilakou, aki szerint ha az egyetemnek valóban menni kell, az osztrák főváros kitűnő helyszín lenne. Mint fogalmazott: "Bécsben van elég hely".

"Az európai szabad egyetemi oktatás melletti kiállásról van szó, nem a pénzről" – válaszolta a főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy az egyetemet adóbevételekből finanszíroznák majd.

A 2012-ben alapított osztrák liberális párt a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum, Das Neue Österreich und Liberales Forum) bécsi vezetője, Beate Meinl-Reisinger azt közölte, ebben egy hatalmas lehetőséget lát Bécs számára, és szerinte az osztrák főváros szocialista polgármesterének, Michale Häuplnak hivatalosan is meg kellene hívnia a CEU-t a városba. A liberális politikus szerint Bécs azért is lenne jó hely az egyetemnek, mert az amúgy is egy összekötő kapocs Közép- és Kelet-Európa között. Hozzátette, szerinte hely is lenne elég Bécsben az egyetemnek.

Hozzászólások