Lex CEU: rendőrök jelentek meg az egyik tüntető párnál és egyiküket elvitték

Lex CEU: rendőrök jelentek meg az egyik tüntető párnál és egyiküket elvitték

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy grúziai származású, Budapesten dolgozó nő és a barátja is ott volt hétfő este a Sándor-palotához szervezett spontán tüntetésen. Miután éjjel hazamentek, rendőrök jelentek meg a lakásukon, a férfit elvitték, és a 444.hu szerint kedden délutánig nem engedték ki.

A hétfő esti egyik spontán tüntetés résztvevője még mindig nem tudja, mi lehet a barátjával, akit keddre virradóra vittek el lakásukról a rendőrök.

A grúz Maria Koosh az ENSZ mezőgazdasági szervezetének, az FAO-nak dolgozik Budapesten, és korábban a CEU-n diplomázott. Ő mesélte el a 444.hu-nak, hogy a barátjával ők is ott voltak a köztársági elnöki palotánál tartott spontán demonstráción, ahol a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött műanyag palackot.

Pár tüntető meg akarta dobni velük a palotát, de nem sikerült elhajítaniuk az épületig: a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt fröcsköltek le végül.

A rendőrök előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét – ő a 444.hu szerint nem más, mint Gulyás Márton, akit a rendőrség a Belgrád rakparti nyomozó ügyészségre szállított, csoportos garázdaság gyanújával. A nő állítása szerint a barátja is eldobott egy festékes palackot, de vele a helyszínen nem foglalkoztak a rendőrök.

A pár éjjel egy óra körül ment haza. A rendőröket az vezethette a nyomukra, hogy a férfi ruhája festékes lett a dobálás közben. A nő otthon hét rendőrrel találta szembe magát, amikor kilépett a zuhany alól. Azt mondta: semmilyen hivatalos papírt nem mutattak fel nekik, és csak többszöri kérésére engedték meg neki, hogy egyáltalán felöltözzön.

Miután felvették az adataikat, elvitték a férfit azzal, hogy várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza, de kedden délután még nem volt otthon. A nő azt sem tudja, hová vitték a barátját és mi van vele.

„Ha délután ötig nem kerül elő, összegyűjtök egy rakás embert és odamegyünk a rendőrségre” – mondta Koosh a 444-nek.

Mert csengettek

A 444.hu írásban kérdezte meg a rendőrséget a férfi előállításának körülményeiből.

Azt közölték, hogy bűncselekmény gyanúja miatt előállítottak egy embert. Csengettek, azután engedték be őket a lakásba, és ott a rendőrségről szóló törvény alapján intézkedtek. Állításuk szerint két rendőr ment be a lakásba.

Arra a kérdésre, hogy a férfit miért tartják őrizetben több mint 12 óra után is, és mikor tervezik elengedni, azt válaszolták, hogy ezzel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékes.

Közölték azt is: összesen három embert állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt, „ebből egy esetben folytatja a rendőrség az eljárást garázdaság miatt, másik két esetben a Budapesti Nyomozó Ügyészség az eljáró szerv.