Schmitt Pál: Megtanultam, hogy egy olimpikonnak mindig példaképként kell viselkednie

Schmitt Pál: Megtanultam, hogy egy olimpikonnak mindig példaképként kell viselkednie

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Szombaton ünnepli 75. születésnapját Schmitt Pál volt köztársasági elnök, ebből az alkalomból köszöntötték őt pénteken egy XII. kerületi étteremben. Egy érdekes mondat is elhangzott tőle.

 "Jó érzés látni, hogy ezen a vívónapon itt vannak labdarúgók, birkózók, vízilabdázók, tornászok és öttusázók is. MOB-elnökként örömteli volt, hogy a sportcsaládot vezettem, és ezt kívánom Kulcsár Krisztiánnak is. Mutatni kell, hogy összetartozunk, hogy egy család vagyunk. Megtanultam, hogy egy olimpikon egész életére olimpikon, példakép marad, úgy kell élnie és viselkednie" – ezt mondta Schmitt Pál a pénteki összejövetelen, ahol a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében nemcsak őt köszöntötték sportolók, hanem az idén 80 éves Rejtő Ildikót is.

Schmitt Pál utóbbi mondata érdekesen hangzik korábbi plágiumbotránya fényében, amely miatt végül lemondott 2012-ben a köztársasági elnöki posztról

2012 januárjában a hvg.hu tárta fel, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A dolgozat ráadásul nem felelt meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól. A Semmelweis Egyetem szenátusa végül megvonta Schmitt Páltól a doktori címet 2012 márciusában.

Schmitt Pált 2014 végén Orbán Viktor a Nemzet Sportolójának nevezte ki. Lemondása után fogadkozott, hogy megszerzi a doktori címet, végül ebből nem lett semmi. Idén februárban azt nyilatkozta munkatársunknak, hogy már nem haragszik a hvg.hu-ra.