szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Köznevelés-stratégiai kerekasztal néven szervezik át a kormány egyeztető fórumát, néhány hét múlva jön ki erről a kormányhatározat.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára közölte, a köznevelési kerekasztal szerdai ülésén az hangzott el, hogy vártnál is eredményesebb volt a korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) decentralizációja, az új rendszert pedig költségvetési stabilitás jellemzi.

Maruzsa Zoltán elmondta, a kerekasztal 2016-2017-es tanévi utolsó ülésén meghallgatták Solti Péternek, a Klebelsberg Központ elnökének a szervezet első félévéről és az új tankerületi központok munkájáról szóló beszámolóját. Az átalakulás tapasztalatairól azután kibontakozott "egy rendkívül hasznos beszélgetés", ezalatt Solti Péter megválaszolta a felvetéseket, visszajelzéseket. A beszélgetés végkicsengése az volt, hogy a vártnál is eredményesebben sikerült a decentralizáció, amit üdvözölt a Nemzeti Pedagógus Kar, illetve a hozzászóló tagok közül "lényegében mindenki" – számolt be a helyettes államtitkár.

A Klebelsberg Központtal kapcsolatban még kiemelte, hogy az új működési rendnek és az idei évre több mint százmilliárd forinttal megemelt költségvetésének köszönhetően költségvetési stabilitás jellemzi az intézményt.

A köznevelési kerekasztalt egyébként "köznevelés-stratégiai kerekasztal" néven szervezik újjá.

Maruzsa azt mondta, a jelenlegi kerekasztal tavaly tavasszal kezdte meg működését ad hoc jelleggel, a működését – sem a kerekasztalét, sem hat munkacsoportjáét – nem szabályozta semmi, az leginkább a résztvevők aktivitásán múlt. A résztvevők kérése volt, hogy minél inkább formalizálják a szervezet munkáját, ezért született meg az erről szóló kormányhatározat-tervezet, amelynek Magyar Közlönyben való közzététele egy-két héten belül várható – közölte Maruzsa Zoltán.

Az új kerekasztal összetétele, résztvevőinek aránya érdemben nem változik, az új kerekasztal 25 tagját "lényegében" a jelenlegi kerekasztalnál szerzett tapasztalatok alapján jelölik ki – tette hozzá.

A köznevelési kerekasztal megalakítását tavaly január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Az alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A Pedagógusok Szakszervezete azonban nem vett részt már az alakuló ülésen sem, februárban pedig a PDSZ is közölte, hogy kiszáll a kormány által életre hívott szervezetből, majd a Magyartanárok Egyesülete is nemet mondott a kerekasztalra. A tiltakozó tanárok a kormány által életre hívott köznevelési kerekasztal helyett sajátot alapítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni