Máskor sem válaszol a menekültkérdéstől eliszkoló Erdő Péter

Máskor sem válaszol a menekültkérdéstől eliszkoló Erdő Péter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Szívesen nyilatkozott természetvédelemről, a Földért viselt felelősségről Erdő Péter azon a hétvégi rendezvényen, ahol azonnal megszakította az interjút, mikor a menekültekről is meg akarták kérdezni. Csakhogy állatvédő forrásaink szerint őket sem méltatta válaszra, mikor környezetvédelmi-állatvédelmi együttműködés miatt megkeresték. Július óta vártak valamilyen reagálásra, mikor meglátták a tévében a pontosan erről előadó katolikus vezetőt.

Ahogy megírtuk, Erdő Péter Esztergom-Budapesti főegyházmegye érsek faképnél hagyta a Hír Tv riporterét egy hétvégi konferencián, amikor Őcsényről, illetve a menekültek helyzetéről kérdezte. Ez az a település, ahol a polgármester lemondásáig fajuló népharagot generált, hogy menekült családok nyaraltak volna a helyi panzióban. Erdő nem egyszerűen nem válaszolt, a kérdést hallva kelletlenül/ingerülten intett egyet a kezével, annyit vetett még oda, hogy „ezt nem tudom” és elköszönés nélkül elsietett.

A jelenet sokaknál kiverte a biztosítékot, főleg, hogy mindez az emberiség és a Föld jövőjéről szóló konferencián zajlott, ahol Erdő az eseményen meghívott vendégként a felelősségvállalásról beszélt. A természetvédelem fontosságát, az ezért viselt felelősségünket hangsúlyozta – még a Hír Tv riporterének is, közvetlenül az elrohanása előtt.

Erre kapták fel a fejüket állatvédők, és eljuttattak egy levelet a hvg.hu szerkesztőségébe. Ebben a – természetvédelem egyik pillérét jelentő – állatvédelem megreformálása érdekében az Igazságügyi Minisztérium által életre hívott szakmai munkacsoportjuk kereste meg magát Erdő Pétert. A több ezer fős 2016. február 20-i állatvédelmi tüntetés után jött létre a munkacsoport azzal a céllal, hogy kidolgozza az állatvédelmi jogszabály-módosításokat.

„A tudományos társadalom fontos szereplőjének tartjuk a katolikus egyházat és ezen belül is a püspöki konferenciát” – írták Erdőnek – ezért együttműködésre kérték a katolikus vezetőt kifejezetten „környezetvédelmi-állatvédelmi vonalon”. Hivatkoztak korábbi egyházi körlevelükre, környezetvédelmi-természetvédelmi tárgyú publikációikra, illetve pápai enciklikára is. „Együttműködést szeretnénk kérni a tisztelt püspöki konferenciától annak érdekében, hogy az állam és a társadalom egy fontos szereplője véleményének megismerésével és befogadásával tudjuk erősíteni munkánkat” – írták Erdő Péternek.

A hétvégi konferencián menekültekről nem, csak a természetvédelemről nyilatkozó érsektől a mai napig egyetlen szó válasz nem érkezett. Ahogy egyébként Veres András győri megyéspüspöktől, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától sem, akiket szintén megkeresett a munkacsoport.

©
Hozzászólások