Andy Vajna két fogás között ígért 700 milliót Mészáros Márta filmjére

Andy Vajna két fogás között ígért 700 milliót Mészáros Márta filmjére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elképesztő módon kapott állami támogatást a filmjére Mészáros Márta: Andy Vajna saját éttermében, két fogás közt dobta meg a rendezőt 700 millió forinttal. A rendező legalábbis ezt mesélte.

Hosszú interjút közöl a Heti Válasz Mészáros Márta rendezővel új filmje, az Aurora Borealis kapcsán, amely a szovjet hadsereg által megerőszakolt nők témáját járja körül. Mészáros maga az apját vesztette el Kirgizisztánban, amely akkor még a Szovjetunió tagköztársasága volt. Mészáros beszél arról is, hogy kapta meg a pénzt a filmjére: eleinte a Magyar Nemzeti Filmalap elutasította a forgatókönyvet, egyedül Havas Ágnes biztatta a Filmalap vezetőségéből. Végül Andy Vajna odaszólt a film producerének, Major Istvánnak: találkozzanak a filmmogul éttermébe, a Nobuban. Le sem ültette őket, amikor megjelentek, "talán azért, mert az asztalánál ott ült Rogán Antal és Habony Árpád". (Utóbbi, aki régeben aludt párszor Mészároséknál, amikor még "szegény fiú" volt – most már nem is köszönt a rendezőnek. Vajna annyit kérdezett:

Márta, ugye meg akarod csinálni ezt a filmet? Akkor csináld, mennyi kell? 700 millió? De nehogy kevesebbet mondjál, mert ha nem jöttök ki a pénzből, később nem adunk!

Így kapott állami támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól Mészáros Márta, Jancsó Miklós özvegye.

A Filmalap adatbázisa alapján az Aurora Borealis 2015-ben végül 580 millió forintos gyártási támogatást kapott.

Megszólalt a producer

A Mészáros Mártával készült HV-interjú szemléjének megjelenése után nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz Major István. A történet az ő olavsatában így néz ki:

"Az Aurora Borealis – Északi fény filmterv valós története:

 

A forgatókönyvről akkor szereztem tudomást, amikor a 2014-es Berlini Filmfesztivál után cégünk kreatív producere, Gül Togay (a film későbbi társproducere) együtt utazott Pataki Évaval, a forgatókönyv írójával. Éva elmesélte, hogy a Filmalap eutasította a filmtervet, majd Gül kérésére átadta elolvasásra a könyvet.

Mivel láttunk fantáziát a történetben, az írókkal átirattuk a forgatókönyvet és beadtuk filmterv fejlesztésre a Filmalapba, amelynek döntőbizottsága az átírt forgatókönyvre megszavazta a filmterv fejlesztési támogatást.

Ekkor még koprodukciós filmben gondolkodtunk, német, osztrák, illetve lengyel koproducer-jelöltekkel tárgyaltunk, a Filmalaptól egy 300 millió forintos támogatási szándéklevél állt rendelkezésünkre.

Miután a lehetséges koprodukciós partnerekkel a tárgyalások sikertelennek bizonyultak, a Filmalap a teljes finanszírozás lehetőségét is felajánlotta, azzal a kitétellel, hogy a főszerepeket magyar színészeknek kell játszania, továbbá  a tervezett 900 millió forintos teljes költségvetést le kell csökkenteni.

A gyártási pályázat beadásakor valóban találkoztunk a Nobuban Andy Vajnával, a rendező, Mészáros Márta társaságában, de egyrészt barátságosan hellyel és kávéval kínált, másrészt annyit ígért csak, hogy ő a maga részéről támogatja a filmtervet, de erről majd a Filmalap 5 fős döntőbizottsága fog dönteni.

Végül 2015-ben gyártási pályázatunk pozitív elbírálásban részesült és 560 millió forintos támogatást ítélt meg a Filmalap, amely kiegészült a 200 millió forintos közvetett állami támogatással.

 

Major István producer"

 

 

Hozzászólások