Saját zsebből fizethetik vissza a kampánytámogatást a minipártok vezetői

Saját zsebből fizethetik vissza a kampánytámogatást a minipártok vezetői

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt – döntött a parlament a kampányfinanszírozási törvény módosításával.

A fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert – kétharmados támogatást igénylő – előterjesztését 184 kormánypárti, szocialista és jobbikos igen szavazattal, 2 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Ha fennáll a visszafizetési kötelezettség, és azt a párt határidőben nem teljesíti, akkor a törvény értelmében a vezető tisztségviselői állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

A pártlistát állítóknak ezt még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozatba kell foglalniuk, amelynek tartalmaznia kell a párt vezető tisztségviselőinek nevét és a vezető tisztségviselői jogviszony kezdő időpontját.

A Medián október 20-a és 24-e között készített, országos reprezentatív felmérése szerint e határ körül van a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum Mozgalom és az Együtt-Párbeszéd támogatottsága. A Liberálisoké a kutatás szerint mérhetetlen.

A témával bővebben foglalkozik a HVG csütörtökön megjelenő száma.

Hozzászólások