Előállt tizenegy ismert ember, akik csak azt akarják, mindenki menjen el szavazni

Előállt tizenegy ismert ember, akik csak azt akarják, mindenki menjen el szavazni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Richárd

Karácsony Gergely támogatói köreként, esetleg árnyékkormányként volt tévesen beharangozva a rendszerváltás utáni hat volt kormány tizenegy minisztere és államtitkára, velük együtt pedig a Válasszunk! 2018 csoport. Azonban a mozgalom mert nagyot álmodni, és mást tűzött zászlajára.

A Válasszunk! 2018 csoportról először a 168 Óra írt kedden, a lapnak Balázs Péter azt mondta, megvan a szellemi kapacitásuk arra, hogy kormányzati programot is írjanak, de egyelőre közös választási minimumprogram kidolgozásában segítenének. A lehetséges baloldali miniszterelnök-jelöltként is felmerült volt külügyminiszter elmondása szerint a csoport a pártok programjait segítené összefésülni. Egyesek már árnyékkormányt és Karácsony Gergely szakértői csapatát vélték felsejleni.

Szerdára azonban kiderült, hogy szó sincs árnyékkormányról. De legalább a V18 bemutatkozó sajtótájékoztatóján megtudtuk, ki az a 11 ember, aki mozgalomba tömörült:

Balázs Péter a V18 bemutatásakor arról beszélt, szerinte ez egy új és erős csoport, erejét pedig annak sokszínűsége adja.

A Válasszunk! 2018 csoport mai sajtótájékoztatóján
©

Normális viszonyok között vitatkoznánk a parlamentben, de most összefogunk – mondta.

Hangsúlyozta, ez nem árnyékkormány, nem is akarnak azzá válni. Nem állnak se pártok mögé, se elé, nem akarnak politizálni, a céljuk az, hogy a választók menjenek és válasszanak maguknak pártok.

"Tizenegyen vagyunk, ami nem is baj, mert a kormányoldalon a futballcsapat méretű dolgokat veszik komolyan."

De Balázs Péter szerint nem állnak meg ennél a létszámnál, nyitottak a további csatlakozások előtt. Van egy nyolcpontos alapvetésük is, amivel a nyilvánosság elé álltak:

  1. Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!
  2. Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő- és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!
  3. Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!
  4. Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!
  5. Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!
  6. Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!
  7. A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!
  8. Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

A V18-ak szerint ha egy párt ezeket a pontokat elfogadja, akkor már meg is szerezte a mozgalom támogatását és bizalmát a 2018-as választásokra.

A célunk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad és jövőt épít, ahol nem kell elhagyni az országot. Magyarország legyen európai, modern és nemzeti, amely találja meg a helyét a 21. században – összegzett Balázs.

Ugyan Karácsony Gergelyt támogatják, jó miniszterelnök-jelöltnek tartják, de ő az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, nem a mozgalomé, ők ugyanolyan jó jelöltnek találják az LMP-s Szél Bernadettet is.

©

Raskó György, aki a Momentum támogatója is, azt mondta, az a rossz érzés hozta őket össze, ami az elmúlt 7-8 évben alakult ki bennük, a nyomasztó egypárti fölény, amivel szemben ők demokratikus értékeket tartanak követendőnek. Kemény küzdelemre és választási hadjáratra számít, anélkül, hogy parlamenti párt lenne a V18. “Választókat akarunk meggyőzni, hogy menjenek el szavazni és válasszanak a demokratikus ellenzék pártjaiból” – emelte ki ő is.

Többször felmerült a sajtótájékoztatón a kérdés, hiába mondta már el a mozgalom több tagja előzőleg, hogy mégis, mit akar a V18. Mozgósítani, meggyőzni a bizonytalanokat, hogy menjenek el szavazni – ennyit és nem többet, 2018 Magyarországán ezért ült össze tizenegy ember. A célkitűzés annyiban érthető, hogy az alacsony részvétel a voksoláson a Fidesznek kedvez, magas részvétel mellett azonban megnyílik a kormányváltás esélye.

A Medián év végi elemzése szerint novemberben már a válaszadók 56 százaléka mondta, hogy egy közeljövőben rendezendő választáson „biztosan” elmenne szavazni, márpedig hasonló időszakban utoljára a 2002-es választások előtt mért ennél magasabb részvételi hajlandóságot a Medián. A kérdés azért is fontos, mert meghatározó különbség van a kormány maradásában és távozásában reménykedő szavazóközönség aktivitása között: a novemberi felmérés szerint a kormánypártiak 68 százaléka mondható „biztos” szavazónak, míg a kormány távozásában bízóknak csak az 51 százaléka járulna az urnákhoz. Szóba került a Jobbik is, a mozgalomnak nincs kapcsolata Vona Gábor pártjával, ahogy hivatalosan más párttal sincs.

Göncz Kinga fogalmazott a legegyértelműbben, amikor azt mondta:

Nem a pártoknak, hanem a bizonytalan választóknak szól a véleményünk. Azt az üzenetet szeretnék elküldeni, hogy minden szavazat számít, menjenek el választani.

Üzent a Fidesznek is, szerinte “háborúban csak rombolni lehet, az építéshez béke kell. Mi azért jöttünk össze, hogy béke legyen.” A V18-tagok szerint 2018-ban nem ér véget az élet, nem csak három hónapjuk van arra, hogy a közbeszéd részesei és alakítói legyenek, terveznek az önkormányzati és az EP-választással is.

©

Hogy mit fog csinálni következő lépésként a Válasszunk! 2018 mozgalom? Balázs Péter azt mondta, példát mutatni. “Elsősorban azzal, hogy különböző múltú emberek képesek összeállni.” De rendeznek programokat is, járják majd az országot, és eleget tesznek a médiafelkéréseknek.

Raskó ehhez hozzátette, egykori MDF-s politikusként előveszi az MDF-es címlistáját, megnézi, kiket tudna mozgósítani. Úgy gondolja, a többi társa is így tesz majd.

Hozzászólások