Csökkentett áron kap budavári bérlakást a kormány turisztikai csúcsszerve

Csökkentett áron kap budavári bérlakást a kormány turisztikai csúcsszerve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Kért, és csont nélkül meg is kapott egy 120 négyzetméteres budavári bérlakást a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség alig 200 méterre a Várkert Bazártól – derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből. Az ingatlanban egy 4 fős „projektcsapat munkaállomását” rendezik be, amiért az előírt négyzetméterárat fizetik ugyan, de a bérleti díj negyedét elengedik nekik. Kérdés, hogy miért egy állami szerv irodája költözhet az ingatlanba, miközben azt lakhatási gondokkal küzdő családoknak is kiadhatnák.

Hétfőn ment át simán a budavári önkormányzat pénzügyi, tulajdonosi és jogi bizottságán az az előterjesztés, amit maga a polgármester, Nagy Gábor Tamás jegyez és egy értékes budavári lakás bérbeadásáról szól – tudta meg a hvg.hu. Az önkormányzat tulajdonában lévő, 120 négyzetméteres, 3 szobás lakás az Apród utca 10. szám alatti műemlék épületben található, méghozzá pazar helyen, a Duna közvetlen közelében, a Google adatai alapján alig 200 méterre a Várkert Bazártól.

A lakást eddig egy magánszemély bérelte, most azért került a bizottság elé, mert február 1-től a Magyar Turisztikai Ügynökség bérelheti ki „iroda funkcióra”, első körben ideiglenesen 2018. december 31-ig. Úgy tudjuk, hogy a kormányoldali többségű bizottság simán rábólintott a Nagy Gábor Tamás „előterjesztő” által benyújtott javaslatra, egy ellenzéki ellenszavazattal szemben.

75 százalékos árért, a Várkert Bazár mellé

A kerületben korábban több botrányos ingatlanügy volt, miután kiderült, milyen baráti áron forognak a bérlakások a főváros egyik legexkluzívabb kerületében, sőt még maga a polgármester is saját önkormányzatától bérel lakást.

Tavaly azonban képviselő-testületi határozatban határozták meg a bérleti díj számításának szabályait, így az Apród utcai lakásnál is ezt kell alkalmazni. Mivel nem lakhatási célra adják ki, hanem irodának, évente 39 417 forintot kell fizetnie az ügynökségnek négyzetméterenként ebben az övezetben.

Csakhogy az így kiszámított összegnek 25 százalékát Nagy Gábor Tamás előterjesztése alapján elengedik, arra tekintettel, hogy „emeleti elhelyezkedésű” a lakás. Így végül a 75 százalékos díjat, havi 295 ezer forint plusz áfát kell fizetnie a turisztikai csúcsszervnek.

A 4 fős projektcsapatnak elengedhetetlenül a Várban kell lennie

Az előterjesztésben szó szerint az szerepel, hogy „a Magyar Turisztikai Ügynökség megkereste önkormányzatunkat, miszerint 4 fős projektcsapata munkaállomásának kialakításához” bérbe szeretnék venni a lakást.

Hogy miért feltétlenül erre a bérlakásra böktek rá, azt támadhatatlan, de olyan általános okfejtéssel indokolja a polgármesteri javaslat, hogy kiakadna a közhelyszámláló: „kiemelt feladatként kezelik” a budai Vár és környezete „turisztikai fejlesztési stratégiájának megalkotását”. Hiszen a Vár „Magyarország első számú turisztikai desztinációja”, biztosítani kell az „idegenforgalmi fejlődését” – olvashatjuk.

©

Ehhez a „projekt részeként számos terület vonatkozásában szükséges a jelenlegi helyzet felmérése” – áll az előterjesztésben. Konkrétum nem derül ki, így csak találgatni lehet, vajon a 4 fős projektcsapat a közeli Várkert Bazárban sétálgató turistacsoportok megszámolásával, vagy a nekik kínált giccsválaszték árszabásának napi monitorozásával abszolválja-e a „helyzet felmérését”.

„Széles spektrumon mozgó szervezetek” miatt is muszáj

A másik indok, hogy „rendkívül széles spektrumon mozognak azok a Várban található, illetve a vári turizmushoz kapcsolódó szervezetek”, „akik” bevonása elkerülhetetlen a projekt során – magyarázzák némi nyelvtani bukdácsolással a kerületi vezető előterjesztésében.

Így tehát „elengedhetetlen, hogy a lehető leggyakrabban, személyesen is jelen legyenek a Várban”. Az ingatlant előzetesen már meg is tekintették, és az „alkalmas a munkaállomások kialakítására és „értekezletek és megbeszélések helyszínének biztosítására”.

Miért nem volt pályázat, miért nem egy család kapja?

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője is részt vett a bizottsági ülésen, amelyen felvetette: nem szabadna iroda céljára kiadni egy bérlakást. „Brutális lakáshiány van, ezért elfogadhatatlan, hogy egy állami szerv bérelhet – közpénzből – bérlakást, miközben a főváros tele van kiadó irodákkal. Azt sem értem, miért kell erről ilyen sürgősen, azonnal dönteni, ahelyett, hogy kiírnának a megürült ingatlanra egy pályázatot. A pályázattól legfeljebb vis maior esetekben szabadna eltekinteni, például ha egy rászoruló családot kellene gyorsan elhelyezni” – mondta a hvg.hu-nak.

Az önkormányzati képviselő azzal egyetért, hogy a rendelet alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség a megszabott árat fizeti, ugyanakkor nem érti, miért engedik el neki a bérleti díj negyedét. „Ez egy turisztikai irányító szerv, nem egy bolt, nem jelent számára ekkora hátrányt, hogy nem utcafronti az elhelyezkedése” – jelentette ki. V. Naszályi szerint érdekes, hogy a turisztikai ügynökség ezt a lakást kérte, miközben a kerületben simán bérelhetne ingatlant piaci alapon.

Két évvel ezelőtt a hvg.hu hozta nyilvánosságra azt a titkos kormányzati előterjesztést, amely alapján az Orbán-kormány átalakította a turizmus állami irányítását, egyebek közt ennek az ügynökségnek a felállításával.

Hozzászólások