Orbán volt tanácsadója szerint esély lenne az ellenzéki kétharmadra

Orbán volt tanácsadója szerint esély lenne az ellenzéki kétharmadra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki pártoknak be kéne látniuk, hogy csak együtt erősek, de még nem késő lépniük – mondta el Elek István a Népszavának. A vidékre visszavonult politikus, volt miniszterelnöki tanácsadó 79 körzetben indítana közös jelöltet a Fideszt leváltani akarók nevében. Ebbe bevonná a Jobbikot is. Vona Gábornak konkrét terveiről ír hamarosan levelet.

"Nem 1989-ben vagyunk, nem is 1994-ben: nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs tapasztalatunk a magyar társadalom viselkedéséről" – mondja a Népszava kérdésére az MDF és az LMP egykori alapítója, Elek István. Orbán Viktor volt tanácsadója szerint nem fog már egyik párt sem hirtelen "kiugrani", előretörni a kormánypárt egyetlen erős kihívójaként, maga mögé utasítva a többi versenytársat az ellenzéki térfélen. Ha így folytatják, néhány százalékot esetleg elorozhatnak még egymás elől, ám képtelenek lesznek megszólítani és cselekvésre késztetni a kormányban csalódott, de egyelőre passzív tömeget.

Elek szerint alkalmazkodni kell a nagyon aránytalan választási rendszer kényszereihez. Az első nagyon sokat visz, de az nincs előírva, hogy csak a Fidesz lehet első, még ebben a választási rendszerben sem. A kormánypártnak az az előnye, hogy a jobboldali térfél nagy részét lefedi, míg vele szemben egy nagyon megosztott ellenzék áll.

Ha ez a megosztott ellenzék létre tud hozni olyan konkrét választási együttműködést, amelynek eredményeként az egyéni választókerületek mindegyikében, vagy legalább 79 helyen egyetlen ellenzéki jelölt marad a színen, akkor még azt is megengedhetik maguknak, hogy több országos lista versenyezzen.

Az elemző az együttműködésbe a Jobbikot is bevonná. Szerinte a baloldal és a Jobbik viszonya 2014-ben kizárt egy szélesebb körű összefogást mindkét oldalról. Ebben radikális változás következett be. "Meghallgattam Vona Gábor kampánynyitó beszédét, s azt mondom: aki ódzkodik a velük való együttműködéstől, hallgassa meg ezt a beszédet. Egy közép-jobb felé erőteljesen orientálódó politikust hallottam, aki nem hirdette ugyan zászlókkal a liberális demokráciát, de amiről ő beszélt, nagyjából lefedi, amit e fogalom alatt értünk."

Az elmúlt három hónap közvéleménykutatási adatai alapján, az erőviszonyokat tekintve, Elek számításai szerint

a megnyerhető 79 körzetben 22 helyen indulhatna jobbikos, 20 helyen szocialista, 13 helyen DK-s, ugyanennyi körzetben LMP-s, az Együttnek 5, a Momentumnak pedig 4 hely jutna, plusz a két, részben már közösen támogatott független jelölt.

Az első lépést pedig Vona Gábortól várja, és azt tervezi, ír neki egy nyílt levelet. Szerinte ha összefognak, matematikailag még az is elképzelhető, hogy az ellenzék szerezne kétharmadot.

Hozzászólások