Windisch Judit
Windisch Judit

30 ezer szavazaton múlt, hogy a DK bekerült a parlamentbe, az egyéni választókerületek többségében megalázó vereséget szenvedett. És csak azokat néztük át, amelyeket egy pár hónappal ezelőtti háttérbeszélgetésen a párt meghatározó politikusa – még a kötelező, "hurrá, nyerni fogunk" optimizmussal – a nyerhető/nagyon fontos körzetek között emlegetett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

46 egyéni választókerületben állított jelöltet a Demokratikus Koalíció, de csak három fővárosi választókerületben tudott nyerni. Újpestet elvitte Varju László, a XV. kerületben nyert Hajdu László polgármester, a VI.-VII.-ben pedig Oláh Lajos újrázott.

Azonban ennél sokkal több körzetről állította forrásunk azt, megnyerik, vagy nagyon esélyesnek tartják. A számok a párt szempontjából egészen kiábrándítóak.

Ez történt három "esélyes" budapesti kerületben

Névtelenséget kérő forrásunk korábban jó körzetnek tartotta a VIII.-IX. kerületet, ahol Kocsis Máté ellen indult Ara-Kovács Attila és a jobbikos Dúró Dóra. Itt a többihez képest nem is égett akkorát a párt, Ara-Kovács kevesebb mint 4 ezer szavazattal kapott ki Kocsis Mátétól. Dúró több mint 5 ezret szerzett, azonban gyakorlatilag kizárt, hogy Dúró esetleges visszalépésével a jobbikosok fegyelmezetten átszavaznak a DK-s jelöltre, csak azért, hogy Kocsis bukjon. Miskolcon ugyanis beszéltünk olyan jobbikos szavazóval, aki azt mondta, inkább a Fideszre szavaz, ha az MSZP-DK az alternatíva. Ezzel a véleményével nyilván nem volt egyedül.

Dúró Dóra
©

A párton belül bíztak a XVI. kerületi sikerben is, ahol négy éve nagyon kis különbséggel veszítettek. Most ott a szakszervezeti vezető Nemes Gábort indították, aki visszalépett az együttes Vajda Zoltán javára. Vajda megszorongatta Szatmáry Kristóf államtitkárt, 1200 szavazattal maradt le. Ezen az oldalon népszerű szólam az LMP hibáztatása, ha a jelölt visszalép, a rá szavazók fele átszavaz, elviszik a körzetet.

A XI. kerület rájuk jutó részére is kiemelten figyeltek, ahol Gy. Németh Erzsébet indult. Nem szerepelt rosszul, kevesebb mint 1000 szavazat volt a különbség Gy. Németh és a győztes Simicskó István között. Az LMP itt is segíthetett volna.

Lejtőn száguldás

"Pest megyében valamennyi DK-s körzetre azt mondjuk, hogy esélyes" – hangzott az optimista vélekedés, és most nézzük a számokat. Budakeszin jóval a választások előtt visszalépett Tóth Zoltán Szél Bernadett javára. Az LMP-s politikus alig valamivel maradt le. Itt a Jobbik együttműködése hiányzott a sikerhez.

Ezen kívül négy körzetben állítottak jelöltet, Szentendrén, Dunakeszin, Vecsésen és Cegléden.

  • Szentendrén a fideszes Hadházy Sándor 29 ezer szavazattal győzött, a DK-s Király Miklós 12 ezret ért el. Itt a DK-s akkor sem nyert volna, ha a Jobbik mind a 11 ezer szavazója őt választja.
  • Dunakeszin nem volt ennyire csúfos a vereség, 5 ezer szavazattal húzott el Tuzson Bence Rónai Sándor előtt.
  • Vecsésen megalázó vereséget szenvedett a DK. A Fidesz 26 ezer szavazattal nyert, a Jobbik lett a második 17 ezerrel, a DK a harmadik helyen kullog, 8417 szavazattal. Vagyis, itt már több mint 18 ezer szavazatkülönbségről beszélünk. Ilyen később is előfordul.
  • Cegléden még ennél is kínosabb a különbség: Szüdi János oktatási szakértő 3260 szavazattal zárt, a fideszes Földi László 24 ezret szerzett, a Jobbik 15 ezret. Ez tehát majdnem 21 ezres mínusz a DK-nak.

A pofonoknak nincs vége

Győrben esélyesnek tartották Glázer Tímeát, aki még a felét sem érte el a fideszes voksoknak: 9815 áll szemben 23 228-cal.

Hallottuk azt is, Nagykanizsa is jónak mondható körzet számukra, ahol Horváth Jácint helyi önkormányzati képviselő indult. Horváth megalázó vereséget szenvedett: nem kapott 5 ezer szavazatot úgy, hogy a Fidesz 24 ezerrel nyert, a Jobbikot pedig 16,5 ezer ember támogatta.

Székesfehérváron Ráczné Földi Juditban bíztak, aki annyira nem is maradt le, majdnem 14 ezer szavazatot gyűjtött be, a győztes 21,6 ezret vitt.

Dunaújváros az egyik legfontosabb vidéki körzet volt a DK számára, ahol Mezei Zsolt önkormányzati képviselő, a Dunaferr szakszervezet egyik vezetője indult DK-s színekben. Mezei iszonyúan kikapott, 4515 szavazatot gyűjtött be, a körzetet a Jobbik vitte el 19 ezer szavazattal, ez lett az egyetlen győztes egyéni körzete. A Fidesz a második lett, 17 ezerrel.

A másik legfontosabb vidéki körzetnek Salgótarjánt tartotta forrásunk, amelyet 2014-ben épphogy elvesztett a baloldali Összefogás. A városban MSZP-DK közös "kormányzás" van, egy helyi jelöltet, Kovács Zsoltot indítottak. Kovácsra bőven rávert a második helyezett Jobbik is, nem beszélve a Fideszről. A számok: Kovács 4500-nál kevesebb szavazatot kapott, a Jobbik több mint dupláját, a Fidesz 23,7 ezerrel nyert.

Miskolc is fontos körzet, az egyikben indult Debreczeni József közíró. Itt Jakab Péter jobbikos jelölt kapott ki épphogy a fideszes Csöbör Katalintól, Debreczeni labdába sem rúgott. A maga kevesebb mint 6 ezer szavazatával pont 13 ezerrel volt lemaradva a másik két jelölttől, akik több mint 19 ezer voksot kaptak.

Jakab Péter
©

Ózd is szoros körzet – hangzott a jóslat néhány hónapja, a kampány rajtja előtt nem sokkal. Nézzük: Varga Gergő 3350 szavazatot kapott, a Fidesz 19,9 ezret, a Jobbik 14,5 ezret.

Forrásunk azzal számolt, Nyíregyházát is el tudják vinni. Ott Helmeczy László ügyvéd indult, aki nyakig benne volt a Kósa-féle csengeri háztartásbeli sztorijában, ő ugyanis a Kósát 1300 milliárd forint kezelésével megbízó nő, Szabó Gáborné ügyvédje. Ez nem volt elég semmire: Helmeczy 4,6 ezer szavazatot szerzett, a Jobbik 15 ezret, a Fidesz 21 ezret.

Debrecent nem tartotta nyerhetőnek – nem is volt az –, de a békéscsabai jelöltet, Nagy-Husszein Tibort jó (nyilván itt inkább erősnek értett) jelöltnek gondolták. Nagy-Husszein 5,2 ezer szavazatot kapott, a második jobbikos 15 ezret, a győztes fideszes 21 ezret.

Pécsben is bíztak, ott a többihez képest nem is kapott ki olyan nagyon Nagy Ferenc Hoppál Pétertől, csak feleannyi szavazatot szerzett.

©

Ezek voltak tehát a DK legjobbnak tartott körzetei. Összefoglalva az erősorrendet, beszélgetőtársunk Budapestet tartotta a legerősebbnek – ez bejött –, a három legerősebb vidékinek pedig sorrendben Salgótarjánt, Dunaújvárost és Pécset. "A többiek is viszonylag jók, de ezek kimagaslanak" – mondta akkor. A valóság ezzel szemben az, hogy a fővárosi körzetek közül sem hozták az összeset, a vidékieket pedig elbukták, méghozzá nagyon csúnyán.

Gyurcsány Ferenc pártelnök – miután önállóan bevitte pártját a parlamentbe – nem mond le, de értelme sem lenne sok, ez a párt nélküle nem létezik. Az ötszázalékos küszöböt megugró pártnak lesz önálló frakciója, Gyurcsány pedig – már ha lesz kedve ehhez és bejár az ülésekre – szemtől szembe vitázhat legnagyobb ellenfelével, Orbán Viktorral.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!