Tüntetés szervez a Momentum a tudományos élet függetlensége mellett

Tüntetés szervez a Momentum a tudományos élet függetlensége mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Tavaly ilyenkor csaknem százezren vonultunk utcára a CEU-ért. Most, egy évvel később, az Magyar Tudományos Akadémia, és a magyar tudományos élet függetlensége a tét” – írja a párt.

A jövő évi költségvetésben az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonják az akadémiai kutatóközpontok támogatásának jelentős részét, 20 milliárd forintot, ezért az akadémikusok a függetlenségüket féltik. Garanciákat akarnak a kormánytól, az elnökség egy követeléslistát is megfogalmazott.

A Momentum tüntetést szervez június 22-re, péntekre, délután 17:30-ra az MTA épülete elé.

„A kormány úgy döntött, hogy az MTA költségvetésének nagy részét mostantól inkább az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium kapja meg, hogy ők döntsék el, az MTA mire költheti azt. A kormány az MTA támogatásának átszervezésével és csökkentésével egy újabb lépést készül tenni az akadémiai szféra leszabályozása felé. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a tudományt nem szabad keretek közé szorítani. Szerintünk tudósaink munkájukkal és tapasztalatukkal kiérdemelték, hogy szabadon, az aktuális politikai érdekektől függetlenül dolgozhassanak” – írják.

Az MTA-nak 54 perce volt véleményezni a javaslatot, ez azonban Palkovics szerint nem igaz. Azt mondta, a hétfői tárgyaláson volt előrelépés. Hétfőn volt egy egyeztetési kör, ott volt Palkovics miniszter mellett a hvg.hu munkatársa is, Kaufmann Balázs. Beszélgettek:

Hozzászólások