Szijjártó: A döntés csalással született

Szijjártó: A döntés csalással született

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az EP kétharmaddal szavazta meg a Sargentini-jelentést, a Fidesz válaszlépést ígért.

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Szijjártó Péter miniszter arra, hogy az Európai Parlament kétharmaddal elfogadta a magyar jogállamiságot bíráló Sargentini-jelentést. Szijjártó a kormányülés után azt mondta, álláspontjuk szerint az EP mai döntése nem más, mint "bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben."

Hosszan beszélt arról, hogy a döntés azért született, mert a magyarok bebizonyították, a migrációt meg lehet állítani, míg az EP-ben többségben vannak a bevándorláspárti politikusok, akik a Néppártban is ott ülnek.

Szijjártó többször elmondta azt is, a döntés csalással született, miután a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele. Ha azt a nemek közé számítják, már nincs meg a kétharmad, úgy az igenek aránya csak 64 százalék lett volna. Bár Szijjártó csalásról beszél, ez a szavazás normál módja. Mint korábban megírtuk, csak rendkívüli esetben térnek el a fő szabálytól, a jogászok hétfőn arra jutottak, ez nem számít különleges helyzetnek.

Szijjártó szerint a szavazás azt vetíti előre, hogy egy bevándorláspárti koalíció alakul az EP-ben a jövő évi választás után. Szijjártó többször elmondta, Magyarország nem fogad el migránsbarát politikát, nem lesz bevándorlóország, ebben nincs egyezség.

Itt a teljes sajtótájékoztató

 

Szijjártó szerint a Sargentini-jelentés - vagy ahogy a miniszter többször nevezte, "bevándorláspárti vádirat" -  tele van minősített hazugságokkal, a kormány tételesen cáfolta azokat, ám a keddi vita azt mutatta, a tények nem számítanak. A jelentésben 69 megállapítás szerepel, ebből 13 olyan ügyre vonatkozik, amit a kormány és a Bizottság tárgyalás útján korábban elrendezett. Szerinte az, hogy a jelentés ezeket a kérdéseket újranyitja, azt mutatja, fölösleges a Bizottsággal megállapodni. 19 további kérdésben folyamatban van a párbeszéd, 37 további állítás pedig egyszerűen "hazug, méltatlan és alaptalan, köze sincs a valósághoz."

Például antiszemitizmussal vádolják Magyarországot, holott nem itt vernek meg kipát viselő embereket, illetve felhozzák, hogy nincs sajtószabadság, de nem a magyar fővárosban titkolják el a magyarokat ért támadásokat. Szijjártó szerint az akadémiai szabadság sem sérül:

Azért sérülne az akadémiai szabadság, mert mindenkinek ugyanazt a jogszabályt kell betartani?!

Szerinte színtiszta koncepciós eljárásról van szó, Sargentini úgy állította össze a jelentést, hogy csak egy napot töltött Magyarországon, hivatalos delegáció nem is érkezett, ráadásul csak a kormányt támadó civil szervezeteket hallgatta meg.

Azt mondta, a jogorvoslati lehetőségeket átnézik, de még nincs konkrét döntés az ügyben, így az sem dőlt el, hogy a szavazási eljárás miatt támadják meg a határozatot. Közben a fideszes EP-képviselők Strasbourgban már arról beszélnek, a kormány megtámadja a jelentést.

Maradnak a Néppártban

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról beszél, maradnak a Néppártban, bár ezt olyan körülményesen adja elő, hogy még egyszer rákérdeznek. Azt mondja, a Néppárt a legnagyobb frakció, annak a Fidesz a legerősebb tagja, és bár a migrációpárti álláspont számszaki többségbe került, azért küzdenek, hogy az ő álláspontjuk győzzön.

Azért harcolunk, hogy a Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata útra. A Fidesz helyét kijelölték a magyarok, olyan közösségben kell lennünk, amely elutasítja a migrációt. Küzdünk, amíg lehet.

Szeretnék megreformálni a Néppártot, hogy az migrációellenes legyen. A jelentést megszavazta Manfred Weber frakcióvezető illetve a német képviselők. Szijjártó kitért a kérdés elől, hogy Angela Merkeltől érkezhetett-e utasítás erre. Azt viszont elképesztőnek tartja, hogy Weber a CEU-ra hegyezte ki álláspontját. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz megállapodás a CEU-val, Szijjártó arról kezdett beszélni, nehéz lenne a magyar parlamenti képviselőkkel elfogadtatni, hogy más szabályok vonatkozzanak a CEU-ra mint a többi egyetemre. Nem látják, mi lenne az elvi alapja, hogy egy magyar egyetem két diplomát adjon ki, annak nincs legitimációs bázisa, hogy úgy adjon ki a CEU amerikai diplomát, hogy ott nincs iskolája - mondta Szijjártó, amivel elhallgatta a tényt, hogy a CEU teljesítette a törvény által előírt feltételeket, és amerikai kampuszt is létesített. Ezt meg is nézte Palkovics László államtitkárként még áprilisban, azóta is vizsgálják, teljesítette-e a CEU a feltételeket. Valójában Orbán egyszemélyes döntésén múlik minden.

Szerinte ettől nem sérül a magyar-amerikai viszony, az utóbbi évek legszorosabb és legintenzívebb konzultációja van most.

Több mint ezer éves országnak feltételeket nem támaszthat senki!

- zárta rövidre a kérdést.

A lengyelekkel megállapodtak, hogy a másikkal szembeni szankció életbe léptetését megvétózzák - mondta arra, mi lehet a következő lépés.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások