szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Újra nekiestek a képviselők a Sargentini-jelentésnek és egymásnak.

A Sargentini-jelentéssel foglalkozott újra szerdán a Parlamentben: az első napirendi pontként arról a válaszról tárgyaltak, amelyet a Fidesz képviselői írtak a jelentésre. Ebben arra kérik a kormányt, „ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben”.

A javaslat megszövegezői szerint - a teljes szöveget itt olvashatják el -  „a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit, Alaptörvényét, jogszabályait és személyi döntéseit támadta meg. Ezzel túllépte hatáskörét és megsértette Magyarország szuverenitását.” Judith Sargentini az APA hírügynökségnek nyilatkozva utasította vissza a magyar kormány kifogásait. Az EP-képviselő szerint a jelentés, amelynek elfogadásával kezdeményezték az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, a "létező problémák alapos felsorolása".

Ön megszavazná a Fidesz javaslatát a Sargentini-jelentés elítéléséről?

Elsőként Gulyás Gergely beszélt a javaslat megszövegezőjekén, és egyből azzal kezdte, hogy el sem fogadhatták volna a Sargentini-jelentést, mert nem volt meg a kétharmad. (Ebben lehet vitájuk a jogászoknak, de a legtöbbek szerint nem igaz ez az érv, sőt, az EP-szavazások szabályait író politikus is azt állítja, minden szabályos volt.) A képviselő szerint akármennyi kritikát is sorol a jelentés, mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a kormány menekültpolitikáját támadja. Röviden azért beszélt a többi kritikáról is, például megtudhattuk, hogy "soha komolyan vehető testület a magyar véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban kritikát nem fogalmazott meg", vagy hogy nálunk a kisebbségek jobb helyzetben vannak, mint sok nyugati országban. De aztán csak eljutott a bevándorlás kérdéséhez és oda, hogy a jelentés elfogadásának fő oka az: a nyugati politikusok nem toleránsak Közép-Európával szemben.

©

A bevándorlásról vagy a jogállamiságról szól a jelentés?

A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár szólalt fel. Ő kapásból úgy nyitott: a Sargentini-jelentés durva támadás Magyarország önrendelkezése ellen, amelyet külföldről pénzelt aktivisták segítettek megszövegezni. És amíg Gulyás nem foglalkozott az ellenzékkel, ő már egyenként szidta azokat a magyar pártokat, amelyek támogatták a jelentést.

A vezérszónoki körben a Fideszt Kocsis Máté képviselte - már csak azért sem volt nehéz dolga a szöveg mellett érvelni, mert ő volt az egyik, aki azt megírta. Szerinte egyszerű a helyzet: a 2019-es EP-választási kampány miatt fogadták el a Sargentini-jelentést. "Teljesen egyértelmű, hogy ez a jelentés egy nyomásgyakorlás", amelynek a végén az áll, hogy a határőrizetet ne csak magyarok végezhessék - mondta.

A jobbikos Gyöngyösi Márton volt az első ellenzéki, aki szót kapott a vitában. "Látom azt az igyekezetet, amellyel próbálják átterelni a vitát az egész jelentésnek arra a részére, amely valóban Sargentini asszony hibájából fakadóan belekerült ebbe az egészbe" - ezzel a mondattal oldotta meg a feladatot, hogy egyszerre legyen menekültellenes és mégis kritizálja a kormányt. A migrációnak, a határvédelemnek, a bevándorláspolitikának szerinte nincs keresnivalója a jelentésben, de a szöveg inkább a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozik és azzal, hogy Orbán Viktor és barátai miként gazdagodhatnak EU-pénzekből - mondta. De arról is beszélt: Orbán Viktor nemrég még maga kérte, hogy az EU adjon több segítséget a határvédelemben, most viszont, amikor az unió ezt megadná, a kormánypártiak "most itt mint egy durcás kisgyerek vagy hülyegyerek", visszautasítják ezt a javaslatot.

Egy órát kellett várni, amíg valaki végre felhozta: Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést

A KDNP annyira fontosnak gondolta a témát, hogy rögtön két vezérszónokot is állított. Nacsa Lőrinc arról beszélt, hogy a magyarok döntöttek áprilisban, nem kérnek a népességcseréből, de ezt sokan nem tudják elfogadni. Sőt, ő volt az első, aki előállt az érvvel: az ellenzék és Brüsszel meg akarja fúrni a rezsicsökkentést. Vejkey Imre pedig hosszan elemezte, hogy a

Brüsszel-Soros-Sargentini triumvirátus Nyugat-Európából már kiirtotta a keresztény értékeket, most pedig Közép-Európát vették célba

, pedig itt az élet kultúrája és a halál kultúrája közti harcról van szó.

Az MSZP-s Tóth Bertalan kapásból megpróbálta behozni Orbán Viktor magánrepülőzéseinek témáját, bár ennek sok köze nem volt a jelentéshez. A Fidesznek érdeke az, hogy a bevándorlás továbbra is probléma legyen, a baloldal pedig megpróbálná megoldani a válságot,

de ha a válság megoldódna, önöknek hirtelen kormányozni kéne

- mondta. "Aki megszavazta ezt a jelentést, az vissza akarja venni az ország javait az urizáló elittől" - tette hozzá.

Gyurcsány kommunistázott egyet

A DK-tól Gyurcsány Ferenc állt ki a vezérszónoki körben. Mint mondta, a Fidesz határozati javaslata hazug, mert "a szövege szerint önök a magyar népet védik, pedig önök a magyar népet elárulják", ráadásul nem válaszol a kritikákra, hanem a jelentést megírókat személyükben támadja. Gyurcsány a néppárti vezetőket idézte arról, hogyan építi le a Fidesz a jogállamot. De szerinte amikor a Fidesz Soros-ügynöknek nevez mindenkit, aki nem ért velük egyet, ebből a szempontból

rosszabbak, mint a 80-as évek kommunistái.

Az LMP-től Keresztes László Lóránt állt ki beszélni. Mintha újra a jobbikos felszólalót hallottuk volna: vannak olyan részei a jelentésnek, amelyeket hiba volt odatenni, de a jelentős része, a jogállam lebontásáról és a korrupcióról, igaz. A kritika jogos, de ahhoz nem tud a párt hozzájárulni, hogy elinduljon a 7. cikkely szerinti eljárás az ország ellen - mondta.

Utolsó vezérszónokként a Párbeszédtől Szabó Tímea szólalt fel - ő kapásból azzal indított, hogy a friss felmérések szerint a magyarok többsége megszavazta volna a jelentést, és értette is, hogy nem az országot, hanem a kormányt kritizálják. Ő volt az első, aki kimondta Tiborcz István nevét, szerinte a miniszterelnök vejének "ipari tolvajlása" miatt eshetnek el százmilliárdoktól a magyarok. De a korrupció mellett felhozta a kilakoltatásokat, a devizahitelesek helyzetét, és az egészségügyet is.

Remélem, önök is bemennek a kórházakba és majd Bibliával kenegetik magukat

- fordult a fideszesekhez.

A vezérszónoki kör után a kormány nevében Dömötör Csaba válaszolt az addig felszólalóknak. Ő visszatért a határvédelem témájához, és azt is megpróbálta elmagyarázi, miért kért nemrég még Orbán Viktor segítséget a Frontextől. Azt próbálta megmagyarázni, hogy a Frontex segítsége jó akkor, ha egy ország gyenge a határvédelemben, de ha erős, akkor nem kell beavatkozni.

1956 eltiprása, a szavazó migránsok és az EU ellen forduló Juncker

Ezután már rövidebb felszólalásokban eshettek egymásnak a képviselők. A fideszes Balla György például gyorsan eljutott odáig, hogy a baloldal azért akar több migránst, mert azok rájuk szavaznának, az LMP-ből Ungár Péter pedig már ott tartott, hogy a Juncker-bizottság az EU ellen politizál. De ha azt hittük volna, hogy ez a csúcs, jött Kósa Lajos, és elmagyarázta, hogy Sargentininek köze van azokhoz a holland kommunistákhoz, akik támogatták az 1956-os forradalom eltiprását. Sőt:

Ennél a Jóisten, remélem, csak könyörületesebb lesz azokkal a képviselőkkel, akik csúnyán hátat fordítottak az esküjüknek, a végső órában

- jutott el már az ellenzék elkárhozásáig Kósa. Ezután az EP-képviselőként szót kapó Deutsch Tamás és Ujhelyi István mentek egymásnak verbálisan, Németh Szilárd pedig elismerte, hogy az első határzár egyáltalán nem volt hatékony 2015 nyarán, azon bárki könnyen átjöhetett. A nyílt hazaárulózásig pedig elsőként a fideszes Böröcz László jutott el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról