szerző:
hvg.hu

Az MTA politikai okokból több előadást is letiltott a Magyar Tudomány Ünnepére tervezettek közül, az elnök szerint a túlzott óvatosságból fakadt a döntés. Lehet, hogy ő máshogy döntött volna, de nála nem fellebbezett senki.

Sorsdöntő tárgyalásban van az MTA az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről, ezért fokozottan figyelni kell arra, ne vádolhassák őket politizálással – mondta Lovász László az MTA elnöke az mta.hu-nak (vagyis az Akadémia hivatalos honlapjának) adott interjúban.

Ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt.

Lovászt azután kérdezték, hogy kiderült, az MTA több előadást letiltott a Magyar Tudomány Ünnepére tervezettek közül. A hvg.hu kedden arról írt, a „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, valamint a „A közösségi média jogi oldala” című előadásokat nem fogadták be, később a Mérce beszámolt arról is, az eredeti programtervben a migrációval és a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmének tanulságaival foglalkozott volna, ám az MTA főtitkársága ezek megtartását egyszerűen nem engedélyezte a rendezvénysorozat keretein belül.

Az interjúban ezzel szemben Lovász olyan kérdést kap, amely "két, társadalomtudományi kérdésekkel foglalkozó program" nem engedélyezéséről szól, ám az nem derül ki, pontosan melyekre gondoltak. Az elnök mindenesetre úgy tartja,

az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.

Lovász arról beszélt, az Akadémia főtitkárhelyettese, Barnabás Beáta látta úgy a "szóban forgó rendezvényekkel kapcsolatban", hogy politikai áthallásuk van, ezért nem tette be azokat a Magyar Tudomány Ünnepe központi programjába.

Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy van-e politikai tartalma a két tervezett rendezvénynek; talán magam nem így döntöttem volna. Ami igazán sajnálatos, hogy ennek megvitatására nem kerülhetett sor, mert valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám.

Azt elismerte, hogy ez árt az MTA megítélésének. Az interjút azzal zárja, az informatika területén kirívó, nemek közti aránytalanság témáját fontosnak tartja, így ha lesz ideje, ezt meghallgatja.

A főtitkárság döntését a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője, Rudas Tamás nem hagyta szó nélkül: bár a döntést tudomásul vette, egyúttal közölte azt is, a Társadalomtudományi Kutatóközpontban megtartják azokat, hogy azok áthallásossága ne az MTA-t terhelje. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a társadalomtudomány nem térhet ki „a politikailag releváns témák tárgyalása elől”, a társadalomtudományok feladata a politikailag értelmezhető témák tárgyalása, és a politikai rendszer szereplői és a nagyközönség számára „higgadt, kiegyensúlyozott tudományos ismeretek bemutatása”.

Az MTA döntése után Kertész János Széchenyi-díjas fizikus visszavonta előadását, a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, az elmúlt 30-40 évben nem volt ilyen cenzúra az MTA-n, "olyan fokú a félelem, hogy abszurd lépésekre sarkall embereket az MTA-nál".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot