szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős, fideszes biztosa újra elmondta: szeretné, ha az intézmény itt működne tovább.

Interjút adott Navracsics Tibor az Euractiv.com-nak a budapesti központú Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) alapításának 10. évfordulóján. A kérdések nagy része az intézményről szólt, de szóba került a CEU és a 7-es cikkely is.

Az uniós biztost először arról faggatták, összeegyeztethetőnek tartja-e, hogy éppen abban az országban működik a felsőoktatási intézmények fontos partnere, az EIT, amelynek kormánya bizonyos egyetemek működését nehezíti. Navracsics szerint az új szabály Magyarországon az, hogy az itt működő egyetemeknek az anyaországukban is campust kell fenntartaniuk, a CEU-nak azonban nincsen ilyenje. "Amennyire tudom, hamarosan megnyílik az amerikai ág is, így ezzel nem lesz probléma" – mondta.

Hozzátette, hogy az EU ebben a kérdésben nem tud beavatkozni, mivel a felsőoktatási intézmények szabályozása tagállami hatáskör. Kijelentette ugyanakkor: nagyon szeretném, ha a CEU továbbra is Magyarországon működne.

A 7-es cikkely élesítéséről szóló azt mondta Navracsics, hogy ez egy politikai vita következménye az Európai Parlament és Magyarország között. "Az Európai Bizottság nem érintett a folyamatban. Nincs sem személyes, nem nyilvános véleményem a kérdésről" – jegyezte meg.

Korábban a biztos azt mondta, szerinte Magyarországon nincsen rendszerszintű probléma a jogállamisággal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Navracsics is azt üzeni: el a kezekkel a CEU-tól

"A Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben. Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten" - tette hozzá ma délelőtt az oktatással és kultúrával foglalkozó uniós biztos az Indexnek adott interjújához.

2019 végére kész lehet az egységes busz- és vonatmenetrend

2019 végére kész lehet az egységes busz- és vonatmenetrend

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle