szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Júliusban letárgyalta és aláírta a kormány, hamarosan pedig a parlament is kihirdetheti egy amerikai szövetségi állam egyetemének és egy magyar egyetemnek a megállapodását. Nem, nem York Államról, és nem a CEU-ról van szó, amely több mint egy éve vár a miniszterelnöki jóváhagyásra. Indiana a szerencsés.

A mostanában inkább egészségügyi kérdésekkel elszámolni kénytelen Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter nyújtotta be a héten a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján hamarosan szavazhatnak is a képviselők a magyar kormány és Indiana Állam közötti felsőoktatási együttműködési megállapodásról.

Indiana Maryland után az USA második olyan szövetségi állama, amellyel az utóbbi másfél évben felsőoktatási megállapodást köt a kormány, és mindkettőt bámulatosan gyorsan sikerült összehozni.  

A Maryland államban működő McDaniel College megállapodása kevesebb mint három hónap alatt jutott a képviselők elé, de a most benyújtott javaslatban szereplő Indiana állambeli Notre Dame Egyetemmel kötendő megállapodás áthajtása is negyedéven belül marad majd sejthetően.

Az egyezség részleteit – amelynek értelmében a Notre Dame Egyetem 2019 szeptemberétől vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakokat indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a PPTE pedig cserébe  fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában – július 26-án tárgyalta le a külügyminiszter. Szijjártó Péter akkor "önmagán túlmutató jelentőségűnek nevezte a megállapodást, mondván, ezzel az egész magyar felsőoktatási rendszer erősödik.

A miniszter arról viszont nem beszélt, hogy a CEU-val már több mint egy éve előkészítette – majd azóta is blokkolja a kormány a felsőoktatási törvényben előírt államközi megállapodást, noha New York állam részéről semmi akadálya nem lenne az aláírásnak, és az egyetem is teljesített minden, a felsőoktatási törvényben ráerőszakolt feltételt.

A törvény hivatalosan 2018 december 31-i határidőt adott a CEU-nak a feltételek teljesítéséhez, vagyis ahhoz, hogy az intézmény szabályosan folytathassa tovább magyarországi képzéseit. A megállapodás aláírása – ahogy azt korábban részletesen is leírtuk – kizárólag Orbán Viktoron múlik, aki viszont sorra szóviccekkel üti el az ügy állását firtató kérdéseinket.

©

A CEU mellett David Cornstein amerikai nagykövet is többször kiállt a közelmúltban, de rajta kívül a Republikánus Párt, az Egyesült Államok kongresszusa és a nemzetközi tudományos élet képviselői, valamint az Európai Néppárt politikusai is, de nagy teret szentelt az egyetem ellehetetlenítésének a magyarországi jogállamiság helyzetéről egy hónapja Strasbourgban elfogadott, nagy vihart kavart Sargentini-jelentés is.

A CEU rektora, Michael Ignatieff nemrég körlevélben tájékoztatta az egyetem oktatóit és hallgatóit, hogy bár az intézmény szeretne Budapesten maradni, felkészültek rá, hogy a magyar kormány miatt az intézmény nem folytathatja Budapesten a működését, ezért megkezdték az engedélyek beszerzését a Bécsbe költözéshez.

A kormány egyébként nemcsak az Indianai Egyetemmel kötött megállapodással űz gúnyt a CEU-ból, jövő héten szavaz a parlament annak a felsőoktatási megállapodásnak a kihirdetéséről is, amelyet nyáron a Thaiföldi Királyságban működő Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetem és a magyar Tan Kapuja Buddhista Főiskolával szóló együttműködéséről kötöttek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal