Üzent a Fidesz Simonkának: „Aki bűnös, annak bűnhődnie kell”

Üzent a Fidesz Simonkának: „Aki bűnös, annak bűnhődnie kell”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elengedte a Fidesz saját képviselője, Simonka György kezét. Már a helyi Fidesz is temeti politikai pályafutását.

Megírtuk, a parlamenti képviselők hétfői ülésükön úgy döntöttek, felfüggesztik a fideszes Simonka György mentelmi jogát. A hír után a Magyar Narancs helyben, Simonka szülőföldjén kérdezett körbe egy kicsit.

Aki bűnös, annak bűnhődnie kell, legyen bármilyen színű politikus, nekem ez az alapelvem – mondta Takács Ferenc, a tótkomlósi Fidesz-elnöke.

Hozzátette, várható volt, hogy a törvényhozás kiadja az ügyészségnek a kormánypárti képviselőt. Mindebben annak a bizonyítékát látja, hogy Magyarországon dolgozik az ügyészség, és működik az igazságszolgáltatás.

Takács azt is mondta, meglátása szerint nem tudta volna mindazt elkövetni Simonka György, amivel vádolja az ügyészség, ha nem lettek volna társai. A politikus azt sem cáfolta, hogy a lap szerint ő lehet a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke Simonka után. Kérdésre azt is kifejtette, hogy Simonka politikai pályája várható lezárultával időközi országgyűlési választás lehet Békés megye 4. számú választókerületében. Az ő fejében már megvan a Fidesz jelöltje. Csak annyit mondott, egy nő az, ezzel gyakorlatilag nem cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy jelöltjük az orosházi Járási Hivatalt jelenleg vezető Lustyikné Papp Anikó lehet.

Íme, ahogy Simonka tudomásul veszi, hogy oda a mentelmi joga, amit ő maga is megszavazott:

 

Közben a Momentum már csomagot állít össze a bukott képviselőnek, van benne borotvakrém és dohány is a „költözéshez”.

Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot. Az ügyészség korábbi közleménye szerint Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatásokat jogellenesen akarta megszerezni.

A termelői szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek. Mivel Simonka György tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, melynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során, a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan, európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Hozzászólások