szerző:
T. R.

A nyár végén a bevándorlási különadó miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a CEU-n a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programot. Most, amikor a kormány Bécsig űzné az egyetemet, bejelentették, újraindul a program.

Amikor a CEU a nyáron a felfüggesztés mellett döntött, megírtuk, hogy Ananya Azad, egy világhírű menekült blogger is nagy bajba került. A hazájában halállal fenyegetett, Hamburgban menedéket talált bangladesi férfi ösztöndíjat kapott 54 további diákkal együtt, és szeptembertől kezdte volna az Európai Unió által társfinanszírozott tanulmányait, de akkor az egészből nem lett semmi, mert a CEU az utolsó pillanatban a bevándorlási különadóra hivatkozva törölte az OLIve programot. Attól tartottak, hogy az egyetem teljes bevételének negyedét is behajthatja rajtuk a NAV. A megoldást jogászokkal keresték, és a jelek szerint meg is találták.

A hvg.hu most úgy értesült, az egyetem 2019 februárjától újraindítja az OLIve programot, november 10-én pedig egy nyílt napot is tartanak. Erről az egyetem honlapján is van egy tájékoztató. A program "kistestvére" a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosít oktatást, ez már most ősszel újra várja hallgatóit.

Már a nyári felfüggesztéskor hangsúlyozta az egyetem, hogy büszkék a programban végzett munkájukra, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásaikra, és mindent megtesznek, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassák. Az OLIve programot támogatta az Erasmus+ európai csereprogram, az ide érkező menekültek minden költségét ösztöndíjból fizették azzal a céllal, hogy egy év után az európai felsőoktatásban tudják folytatni az üldözésük előtt megkezdett tanulmányaikat.

Miközben a CEU újraindítja a menekülteknek szóló programját, annak a küszöbén, hogy elhagyja Magyarországot – éppen ezért jelképes jelentése is vannak annak, hogy az OLIve folytatódik. Michael Ignatieff rektor október végén bejelentette ugyanis, hogy ha egy hónap alatt nincs megállapodás a kormánnyal, minden, ami lényeges a CEU-n, az Bécsbe költözik.

Ignatieff arról is beszélt, hogy a bécsi kampuszt mindenképpen megnyitják, a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban pedig arról beszélt, megelégelték a patthelyzetet. Ők sosem okoznának kárt Magyarországnak, szemben a kormánnyal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”