szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mérce forrásai szerint a hatóságok a Stop Soros törvénycsomagnak köszönhetően mindig találnak kifogást, miért utasítanak el egy-egy kérelmet, a volt macedón miniszterelnök ügyét viszont alig néhány nap alatt pozitívan bírálták el.

Kedden maga Nikola Gruevszki jelentette be közösségi oldalán, hogy megkapta a politikai menedékjogot Magyarországon. A kétéves börtönbüntetése elől különös körülmények között Magyarországra utazó politikus azt írta, azért folyamodott a menedékjogért, mert az új macedón kormány antidemokratikus lépésekkel és módszerekkel próbálja elvenni a szabadságát, az ország ügyészségét és igazságszolgáltatási rendszerét felhasználva. A Magyar Helsinki Bizottság korábban, még a meg nem erősített információk alapján úgy vélekedett, a magyar hatóságok szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszki ügyében, de a szervezet akkor még arra tippelt, hogy elutasították a politikus menedékkérelmét.

A Mérce szerint Gruevszki rendkívül szerencsés helyzetben van, ugyanis ő lehet az egyetlen ember, aki június óta menedékjogot kapott Magyarországon. A Helsinki Bizottság arról számolt be a portálnak, hogy noha az eljárások nagy részére rálátnak, a július eleje óta nem találkoztak olyan esettel, amelyet a hatóság pozitívan bírált volna el. Tapasztalataik szerint mindenki, aki július 1. után adta be a kérelmét, el lett utasítva.

A Mérce egy másik forrása azt állítja, augusztusban találkozott két olyan esettel, amit pozitívan bíráltak el, de itt is július 1. előtt beadott kérelmekről van szó. Ekkor lépett hatályba a Stop Soros törvénycsomag, amelynek egyik pontja szerint bármely olyan kérelem elfogadhatatlan, amelynek benyújtója úgynevezett biztonságos országon keresztül érkezett, ahol nincs kitéve üldözésnek, és biztosított a védelme.

Év elején a kormány úgy döntött, hetente legfeljebb 10 menedékkérő léphet be a tranzitzónákba, hogy beadhassa kérelmét. Valójában ez a szám ennél is alacsonyabb, inkább havi 13-15 fő lép be a tranzitzónába, de lényegében azok a menedékkérők is esélytelenek, akik eljutnak a kérelem benyújtásáig.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján egyébként június 20-án tettek közzé legutóbb statisztikát arról, hogy hány menedékkérelmet fogadtak el pozitívan, és mennyit utasítottak el. A dokumentumban ráadásul csak áprilisi adatok szerepelnek, vagyis azóta a nyilvánosság gyakorlatilag semmit nem tudhat arról, hogy hány menekültet fogadott be Magyarország.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára