Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Hány lélegeztetőgépet lehet venni egy (üresen álló) stadion árából? – Az "elmúlt nyolc év" sportberuházásainak kritikájaként sokszor elhangzó kérdést most épp a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának bezárása tette aktuálissá: bár itt nem lélegeztetőgépekről, hanem szakorvosi bérekről van (lenne) szó, szakmai és szülői szervezetek körében is forrnak az indulatok a már nem is cáfolt lépés miatt.

„A kisfiam életét mentették meg hihetetlen alázatos munkájukkal! Hatalmas szégyene lenne az országnak, ha egy ilyen színvonalas intézményt be kellene zárni!”

"Teljeséggel elfogadhatatlan, hogy egy kiemelkedő osztály kiemelkedő szakembereivel, akik gyermekek életét mentik meg, egyszer csak lehúzza a rolót, mert nem becsülik meg őket! Nagyon nagy szükség van ezekre az emberekre! Nem engedhetjük el őket!"

„Itt születtek az ikreim. Az osztály rendkívüli munkája nélkül most nem lehetnénk egy család.”

"700 grammal született lányunk élete ott kezdődött, végig mellette lehettünk. Szeretnénk, ha másnak is tudnának segíteni! Azt a szakértelmet ami itt van/volt, nem szabad veszni hagyni!"

– ilyen és ehhez hasonló aggódó, együttérző és felháborodott hozzászólások tömkelege árasztotta keddről szerdára az ország számos koraszülöttekkel foglalkozó egyesületének, alapítványának és közösségének Facebook-oldalát, miután megírtuk, hogy december 15-én – a tervek szerint ideiglenesen – bezárják a Honvédkórház koraszülött intenzív centrumát (PIC), mert az alacsony bérek miatt onnan fél év alatt annyi orvos távozott, hogy már nincsenek meg az osztály működtetéséhez szükséges személyi feltételek. Az érintett – koraszülött babát nevelő – szülői csoportok némelyikében már-már forradalmi volt a hangulat, a személyes sorsokról, 7-800 grammal született, megmentett gyerekekről szóló beszámolók mellett volt, aki miniszteri lemondást követelt, amiért egyáltalán előfordulhat ilyen, de előkerültek a #csaladokeve, #gyerekbaratkormany hashtagek is. 

©

A felháborodás nem alap nélküli: a Honvéd PIC ugyanis a koraszülött-ellátásban dolgozók és a szülők egyöntetű véleménye szerint is az ország egyik legjobbja, nem mellesleg pedig annak mindössze négy III-as, vagyis legmagasabb progresszivitási szintű budapesti koraszülött intenzív osztálynak az egyike, amely a legsúlyosabb állapotú – nagyon korán és/vagy nagyon kis súllyal született – csecsemőket is fogadni tudja.

Az interneten közben már több mint 11 ezren írták alá azt az online petíciót, amelyet a bezárás hírére Mentsük meg a Honvéd PIC-et címmel még kedden indítottak útjára. Az aláírók ebben azt kérik a kormánytól, hogy „azonnali hatállyal oldják meg a budapesti Honvéd Kórház PIC részlegén kialakult kritikus orvoshiányt, ami miatt 2018. december 15-ével bezárják az osztályt!”

A drámai hangú kérés azonban – ahogy korábban sok más esetben – a jelek szerint most sem igazán hatja meg a címzettet: a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón – a bezárás tényét nem cáfolva – mindössze annyival kommentálta az ügyet, hogy a helyzetbe nem kívánnak beavatkozni, a magas színvonalú szolgáltatást elvárják az egészségügyi államtitkárságtól, amely, remélik, hogy megfelelően kezeli a helyzetet.

Ez azonban nem jelent túl sok jót: ugyanez volt a helyzet információink szerint akkor is, amikor szeptember elején a Honvédkórház sürgősségi centruma állt az összeomlás szélén, mert az alacsony bérek miatt onnan is kritikus mennyiségben távoztak már az orvosok és szakdolgozók. A még megmaradt szakembereket végül csak radikális  bérelemeléssel tudta marasztalni a kórház főparancsnoka, az emelés havi 25 millió forintos fedezetét azonban, úgy tudjuk, nem kapta meg a kórházat fenntartó Honvédelmi Minisztériumtól, hanem a kórháznak kell kigazdálkodnia.

A PIC működésének folytatásához – ahogy tegnapi cikkünkben is írtuk – szintén jelentős mértékű bérelemelésre lenne szükség, az osztályvezető erre vonatkozó kérését azonban elutasította a kórházparancsnok. Kórházi forrásaink szerint Kun Szabó István részint attól tarthat, hogy az újabb emelésre sem kap központi forrásokat, másrészt attól, hogy az végképp dominóhatást indítana el az intézményben, ahol már a sürgősségin dolgozók bérének növelése is alig kezelhető bérfeszültséget teremtett.

©

Az osztály – egyelőre átmenetinek nevezett – bezárását közben maga a Honvédelmi Minisztérium is elismerte. Igaz, a szerda esti közleményben alapvetően tagadni próbálta azt, ám a „nem igaz, hogy bezár” – bevezető után rögtön az következett, hogy a részleg kapacitáshiány miatt átmenetileg a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira irányítják a veszélyeztetett kismamákat és csecsemőket.

Az, hogy a Podmaniczky utcai részleg kiesése mekkora többletterhet ró a többi kijelölt PIC-re, nem látható előre, hiszen nem lehet előre kiszámítani, hogy mikor, mennyi baba szorul majd ellátásra.

A János-kórház PIC-t vezető Princzkel Erzsébet a hvg.hu érdeklődésére azt mondta: a kijelölt centrumok közül legkisebbként szerinte meg tudnak majd birkózni a többletfeladattal.

„Nyilván fog ránk pluszterheket róni, de nem gondolom, hogy megoldhatatlant” – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) a napokban méri fel, hogy a rájuk jutó többletfeladathoz az egyes centrumok igényelnek-e eszközbeli vagy szakdolgozói segítséget. Azt, hogy a kijelöltek közül mely intézménynek van éppen szabad kapacitása, a központi ágyszám-nyilvántartó koordinálja majd.

©

Az átrendeződés hatásairól szerettünk volna megkérdezni a Semmelweis Egyetem Női Klinikáján működő két PIC vezetőjét is, de az intézménybeli szigorú nyilatkozati rend miatt erre nem kaptunk lehetőséget. Az egyetem sajtóosztálya a klinikán működő PIC-ek nevében annyit írt, hogy az ország egyik legnagyobb koraszülött-ellátásért felelős központjaként Perinatális Intenzív Centrumai felkészültek a megnövekedett feladatok ellátására, és mindent megtesznek az ellátás folyamatosságának biztosításáért.

Stadion vs. egészségügy

A hvg.hu-nak nyilatkozó neonatológusok (akik tartva attól, hogy a nyilatkozatból bajuk lehet, kérték, hogy a nevüket ne írjuk le) vérmérsékletük szerint értékelték a helyzetet. Volt, aki simán csak elkeserítőnek nevezte, hogy Magyarországon ilyesmi „pár tízmillió forint miatt” előfordulhat, de olyan is, aki ennél vérmesebben, a belföldi és határon túli stadionfejlesztésekre fordított nagyságrenddel állította szembe a Honvéd PIC normális működéséhez hiányzó összeget. Egyvalamiben egyetértettek: mindannyian azt remélik, hogy a Podmaniczky utcai centrum kényszerszünete tényleg csak átmeneti lesz majd, a végleges bezárása szerintük ugyanis a teljes magyarországi koraszülött-ellátásnak pótolhatatlan veszteség lenne.

Ugyanezt mondta a hvg.hu-nak a PIC-es babák szüleit tömörítő Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) elnöke is. Földvári Nagy Zsuzsanna szerint a Honvéd PIC kiesése amiatt is nagy veszteség, mert ez a centrum a hazai családbarát koraszülött-ellátás bölcsője: annak a terjedő, de még mindig nem általános gyakorlatnak az elindítója és legfőbb térítője, hogy az extrém kis súllyal, jóval idő előtt születetett csecsemők szülei ne csak napi tíz percben, egy inkubátorban nézhessék meg gyerekeiket, hanem akár a nap 24 órában vele lehessenek, sőt a gondozásukban is tevőlegesen részt vehessenek.

Az alapítvány vezetőjének amúgy meggyőződése, hogy a Honvéd PIC-en zajló példaértékű munka nem hal el, mert a részleg nem végleg zár be. A kérdésre, hogy ebben mitől, vagy milyen információk birtokában ennyire biztos, Földvári Nagy Zsuzsanna azt mondta: 

„Mert egyszerűen nem történhet meg!”.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Tetemes adósságot kell az idén Ukrajnának visszafizetnie

Tetemes adósságot kell az idén Ukrajnának visszafizetnie

Mit gondol, kap-e pénzt Németh Szilárd a receptjeiért?

Mit gondol, kap-e pénzt Németh Szilárd a receptjeiért?

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet

Új tengeralattjárót mutatott be az iráni haditengerészet

Fotók: landolás közben szenvedett balesetet egy utasszállító Indonéziában

Fotók: landolás közben szenvedett balesetet egy utasszállító Indonéziában