Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A roma gyilkosságsorozat egyik áldozatának feleségétől egy éve elvették a rokkantsági ellátást, pedig betegsége miatt képtelen elhagyni még a lakását is.

Tíz éve kezdődött a hat halálos áldozatot követelő romák elleni gyilkosságsorozat. Az első helyszínen, Nagycsécsen a roma szervezetek már tartottak megemlékezést. Mi a tiszalöki Kóka Évát kerestük, akinek a férjét ölték meg a gyilkosok - a kezei közt halt meg a tüdőlövést kapott férfi. A nő összeomlott, máig nem tudta megemészteni a történteket. Poszttraumatikus stressz szindróma tüneteket mutat: képtelen elhagyni a lakást egyedül, szorong, rendszeres pszichiátriai kezelésre jár, gyógyszereket, nyugtatókat szed. Emellett májkárosodása van, kéztrombózisa, ízületi problémákkal küszködik, és szívritmuszavarral is küzd.

Ám 2017 végén mégis elvették tőle a rokkantsági ellátást. A nyíregyházi kormányhivatal ugyanis a szokásos háromévenkénti felülvizsgálat során úgy döntött, Éva képes a munkavégzésre: 66 százalékosan egészséges, márpedig csak 60 százaléktól jár a rokkantsági ellátás. Barátnője, Nagy Gyuláné Gyöngyi, aki minden hivatalos ügyben és a magánemberi szinten is segíti, ugyancsak értetlenkedik: "Nem is tudom, hogy vizsgálták meg." Állítólag olyan rideg, parancsoló volt a légkör, amire Éva teljes bezárkózással reagált.

Nem vették figyelembe a becsatolt orvosi szakvéleményeket.

Évát Gyöngyi barátnője segíti tíz éve, ő azt javasolta, adjanak be fellebbezést a munkaügyi bíróságra. Ott eleinte tárgyalás nélkül akarták elrendezni az ügyet, de Éváék ragaszkodtak a tárgyaláshoz. Úgy fest, a bíróság ezen a héten meghallgatta a panaszokat: kijelölt egy új igazságügyi orvosszakértőt. Ez azt jelenti, új eljárás indul, és

Éva megkaphatja ismét az ellátást, valamint visszamenőlegesen a kimaradó pénzt.

Az új eljárás viszont eltart 2-3 hónapig, tehát még bizonytalan, hogy Éva mikor kap újra pénzt.

Özv.Kóka Jenőné Éva sír gyilkosság áldozatául esett férje, az 54 éves Kóka Jenő halálának egy éves évfordulóján rendezett csendes megemlékezésen Tiszalök-Újtelepen
©

 Ennek egyik oka, hogy Tiszalök nem tud neki fizetni, Tiszavasváritól pedig azért nem kap juttatást, mert a háztartásban már van egy személy, Éva lánya, aki kap segélyt. Velük él még viszont két gyermek és Éva veje, aki legalább dolgozik. Ebből kellene megélniük, mert még olyan szociális utalványt sem kapnak, amelyet a szociális boltban le lehet levásárolni.

Itt tart most a történet. "Amikor az emlékezés lesz, majd mindenki fel fog sorakozni", mondja Gyöngyi a hvg.hu-nak. De jelenleg egy orvosszakértői véleményen múlik, hogy a modern kori Magyarország egyik legszörnyűbb bűntettének sértettje valamilyen minimális állami ellátáshoz juthasson tíz évvel a borzalmak után.

Kerestük az illetékes kormányhivatalt, amint válaszolnak, természetesen közöljük.

Az Alkotmánybíróság a rokkantellátásokról szóló törvény újragondolására kötelezte a parlamentet, de a megalázó tortúrákon átesettek nem sok jót várnak ettől. Erről szóló írásunkat a legfrissebb HVG-ben olvashatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?