szerző:
Dercsényi Dávid, Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tíz évvel ezelőtti utcai zavargások és az azokra adott, sokszor túlzó rendőri fellépés óta az ember az elmúlt években megszokta, hogy a magyar rendőrség már kiemelkedő színvonalon képes ellenzéki tüntetéseket biztosítani, és mederben tartani. Szerdán ennek azonban nyoma sem volt. És a gond nem az, hogy késő éjjel az eddiginél keményebben lépett fel egy erőszakra kész keménymaggal szemben, hanem hogy az oda vezető úton többször is magára hagyta a tömeget. Látták a Fidesz székházánál, hogy vannak erőszakra hajlandó demonstrálók, majd ezek szabadon vonulhattak át a fél városon.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A 2017-es „bajszos szar” tüntetések egyik legemlékezetesebb jelenete az volt számomra, amikor a Várból a belváros felé vonuló fiatal tömeg végéről páran leváltak, és spontán elfoglalták a Lánchíd budai feljáróját. Nem voltak tízen sem a gimnazista korú tüntetők. Egy autóból kiszállva odarohant hozzájuk öt-hat rohamrendőr, és pillanatok alatt üvöltözés bontakozott ki. Ám fél perccel később rádión új utasítást kaptak, visszavonultak. Megjelent helyettük egy BRFK-feliratos esőkabátban egy ötvenes nő, mindenki gimnáziumi kémiatanára. És két perc alatt elmagyarázta a tüntetőknek, hogy a politikai véleményüket ne azzal fejezzék ki, hogy aránytalanul akadályozzák mások életét. A srácok felálltak, és a többi demonstráló után siettek.

Éveken keresztül azt lehetett érezni a fővárosi megmozdulásokon, hogy a rendőrség ura a helyzetnek, és mindannyian büszkék lehetünk a tüntetéseken mutatott professzionalizmusukra. A sorfalat rendre hétköznapi egyenruhások alkotják, a rohamrendőrök általában megbújva várják, mikor kell erőt mutatniuk, és ha a helyzet megnyugodott kicsit, vissza is húzódnak, hogy ne provokáljanak senkit sem. Amikor pedig a tömeg vonul, akkor felvezetik a menetet, lezárják az utolsó után a sort.

Készenléti rendőrök a CEU melletti szimpátiatüntetésen
©

Biztosítják azt is, hogy aránytalanul ne keveredjenek a tüntetők az egyszerű járókelőkkel. És ott voltak a mediátorok is, akik képesek voltak kisebb problémákat békésen megoldani.

Érezhetően nagy erővel, de minél szelídebben terelték eddig a rendőrök a tömeget.

Ám ennek az elvnek szerdán nyoma sem volt.

Egy lépéssel mindig a tüntetők mögött

A Kossuth térről késő délután a Margit híd felé elinduló tömeg mozgása láthatóan váratlanul érte a szolgálatot teljesítő rendőröket. A védett személyek konvoja majdnem beragadt, feszült kiabálásokkal terelték azt a szűk Falk Miksa utcában a parlamenti mélygarázs felé. Ahogy a képviselői irodaház felé tartott a felső rakparton a tömeg, a rendőrök az ellenkező irányban mentek a Kossuth tér felé. Így gond nélkül kialakulhatott az első kellemetlen helyzet a Margit híd pesti oldalán, ahol alig ezren el tudták foglalni a felhajtókat, és pillanatok alatt megbénították a fél város közlekedését. A tüntetők összekeveredtek a blokkolt Combinók miatt a Margit hídon gyalogosan közlekedő előkarácsonyi tömeggel. Már itt necces volt a helyzet, hiszen a járókelők többen voltak a tüntetőknél, és az emberek között megrekedve ott álltak az autósok, akiknek pechjük volt.

©

Nem a rendőrökön, a tüntetőkön múlt, hogy feladták az elfoglalt hidat, és elindultak az Oktogon felé, majd a Lendvay utca irányába. Ekkor fél óra alatt felállt a szokásos koreográfia: elől a felvezető rendőrautó, hátul egy másik, a tömeggel pedig együtt gyalogoltak az egyenruhások. A profizmus azonban csak nem akart megmutatkozni.

A tömeg hamarabb ért a Hősök terére, mint a TEK által küldött, villogót használó konvoj.

A tíznél több kocsiból álló erősítés a már helyszínen felsorakozott rendőrök miatt nem tudott lendületből behajtani a Lendvay utcába, így az utolsó három gépjármű kint rekedt, a tömeg közepén. Ez a szarvashiba könnyen verekedésbe is torkollhatott volna. A Fidesz székházánál hamar kiderült, hogy a tüntetőknek van egy keménymagja, amely a párizsi sárga mellényeseket idézve igyekszik tettlegességig vinni a helyzetet.

©

A rendőrsorfallal szembeni lökdösődés pedig a demonstrálók szempontjából sikerre vezetett, át tudták törni az egyenruhások vonalát, feljutottak a Fidesz-székházra, és megdobálták azt.

Tudták, hogy vadulás van, és tétlenek maradtak

Akik az első sorban voltak, azt mondják, hogy a közönséges egyenruhát viselők is rendkívül keményen léptek fel a lökdösődés alatt, több kisebb sérülés is történt. Ekkor a Hősök tere felől futólépésben megérkezett mintegy száz sisakos rendőr. Ijesztő megjelenésük után mégsem avatkoztak be, és még a védőfelszereléssel nem rendelkező társaikat sem cserélték le azonnal. Hogyan tették volna? Nem a mellékutca védelmében jöttek, hanem a nyílt tér felől. Az itt újra és újra meginduló lökdösődés miatt lehetett, hogy a rendőrök elengedték a tömeg egyik felét, amely megunta a helyzetet, és visszaindult a Kossuth tér felé.

Az ezerfős fiatal tömeg az Oktogontól mindenféle rendőri felügyelet nélkül vonult. A hatóság még az utcákat sem zárta le, az Andrássy úton az emberek egész szélességben haladtak, és velük szemben autósok közlekedtek. Itt alapvetően békés volt a helyzet, mert a tömeg úgy értelmezte, hogy aki dudál, velük van. Az autósok pedig dudáltak. Előzékenynek tűnt a dolog.

©

Az Erzsébet térre érve a rendőri felvezetés nélküli, vezetőkkel nem rendelkező vonulók kicsit elvitatkoztak azon, hogy akkor most egyenesen vagy jobbra. Erélyesebben mutatott néhány ember a József Attila utcára, így arra mentek tovább, itt is a forgalom kellős közepén, az autósok között.

Ez a rendőröktől nem egyszerű mulasztás volt, hanem konkrét felelőtlenség. A Nádor térnél egy taxis került összetűzésbe pár tüntetővel. A kocsiját is ütlegelték, de szerencsére kár nem keletkezett. Arrébb, a Széchenyi téren egy másik autóssal verekedett össze majdnem néhány demonstráló. A rendőrök az Oktogontól a Kossuth térig feladták a tömeg kísérését, ellenőrzését és a közlekedőktől való eltávolítását.

A Széchenyi téren történt a második rémisztő jelenet, amely szerencsére következmények nélkül maradt. Itt nem a rohamrendőrök jelentek meg hirtelen, ahogy a Hősök terén történt, hanem egy második tüntetői csoport rohant be a térre a Lánchíd felé a Gresham-palota felől. Utánuk pedig a rohamrendőrök futottak. Nem derült ki, melyik csoport miért érzi szükségét, hogy rohamot játsszon. Szerencsére az összecsapás elmaradt. Rövid kivárás után indultak meg a fiatalok a Kossuth tér felé. Ami már ekkor szemet szúrt: a rohamrendőrök között vonuló könnygázas „specialisták”.

A Kossuth térre a Széchenyi tér felől érkezett este 7 után a tömeg, és a miniszterelnöki dolgozószobákban még égett a lámpa. A parlamentnek ezt a felét nem is védte sorfal, így az a szerencsének is betudható, hogy a keménymag szépen elvonult az Andrássy szobor mellett, és csatlakozott a főlépcső előtt tüntetőkhöz.

A Kossuth téren kapták magukat újra össze az egyenruhások, itt érezhetően a létszámuk is, a felszereltségük is rendben volt. Később, amikor a főlépcsőnél tumultuózus jelenetek alakultak ki, lökdösődés, paprikaspray-zés, a rendőrség már szakszerűnek tűnően védte a főlépcsőt.

©

Azt is lereagálták, amikor a tüntetők a teljesen védtelen déli kapu elé settenkedtek. Kérdés viszont, miért nem lehetett oda is küldeni a biztonság kedvéért egy kisebb csapatot.

Ott egyetlen biztonsági ember állt csak, aki a hamar felduzzadó tömeg láttán berohant az épületbe. Úgy tűnt, páran utána is mentek – itt csak a tüntetők bizonytalanságán múlt, hogy nem hatoltak be az épületbe. Aztán 1-2 perc múlva érkeztek meg a főlépcső felől a készenlétiek, és nyomták vissza a keménymagot.

©

Ott több mint fél órán át szemben álltak a sorfallal a tüntetők, hergelték magukat. Az volt a kérdés, hogy megindulnak-e. Végül az első sorokban állók döntöttek. A következő fél óra alatt az Országház alsó lépcsőjének legtetejéig nyomakodtak fel. Komoly dulakodás volt, láttunk tüntetőt, aki a hóna alá fogta egy rendőr fejét, másoknak el kellett hagynia az első sorokat kisebb sérülések miatt. Végül a rendőrsorfal mögül 4-5 helyről komoly mennyiségű könnygázt fújtak a tömegre. Pánikolva hagyták el a lépcső környékét a tüntetők. Ám később bebizonyosodott, hogy ez csak olaj volt a tűzre.

©
Hamarosan az épület déli oldalához, a miniszterelnöki iroda ablakai alá vonultak, ahol még két órán át folyt a dulakodás az első sorokban állók és a rendőrök közt. Többször is könnygázzal oldottak a nyomáson az ekkor már testpáncélba öltözött készenlétisek. Éjfél után a Kossuth téri karácsonyfához szorították a tömeget és megkezdték az oszlatást. A környező utcákat ellepték a rendőrosztagok, a tüntetők egy csoportja tüzeket gyújtott. Mi az Erzsébet térig követtük a rendőrök mozgását, útközben számos tüntetővel szemben eljártak. Hajnali fél 3-ig tartott a hajsza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket

Elhalasztja évértékelőjét Trump

Elhalasztja évértékelőjét Trump

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket