szerző:
hvg.hu

Az akadémia vezetése hosszú levelet küldött a miniszternek.

Levélben válaszolt Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége, miután a politikus az Akadémia és a kormány közötti konfliktusban kilátásba helyezte, hogy nem biztosítják teljes egészében az akadémiai kutatóintézetek költségvetését, ameddig nincs megegyezés, vagyis az MTA nem fogadja el az akadémia átszervezéséről szóló tervezetét. Az MTA vezetése szerint Palkovics pénzvisszatartással fenyegető terve méltatlan és jogellenes, és azt is sérelmezik, hogy nem is tudják, mi lenne pontosan a mindent átalakító nagy koncepció.

A konfliktus miatt a miniszter nem ment el az MTA legutóbbi rendkívüli közgyűlésére, ahol így nélküle döntöttek arról, hogy Lovász László MTA-elnököt támogatják abban, hogy a kormánytól is védje meg a tudomány függetlenségét. Az akadémia vezetése most azt írja, sajnálattal vették tudomásul a miniszter távolmaradását, és azt, hogy emiatt továbbra sem ismerik a koncepciót.

Az MTA elvárta volna, hogy a miniszter úrnak is megküldött dokumentumra az MTA elnöke és közgyűlése az akadémikus minisztertől érdemi választ kapjon

– írják az akadémia honlapján is közzétett levélben. Az akadémia és a kormány korábban abban állapodott meg, hogy feláll egy bizottság, amelybe mindkét fél delegál tagokat, és ez vizsgálja meg, hogy szükség van-e nagyobb átalakításokra. A levélből azonban most kiderül, hogy az MTA vezetése mindenképpen meg akarja tartani a kutatóintézmény-hálózatot, ebből nem enged.

A hazai K+F+I rendszer szerkezeti átalakítása véleményünk szerint nem jelentheti az akadémiai kutatóhálózat szétdarabolását. Egy ilyen lépés nem szolgálná sem a magyar tudományosság, sem az ország javát

– írják, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban többször is kifejezték aggodalmukat a kutatóhálózat 2019. évi törvényes működésének ellehetetlenülése miatt, a felvetett problémákra azonban nem kaptak választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Palkovics méltatlankodik, nem ment el az MTA rendkívüli ülésére

A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy értek nem veszhet el, mondta Palkovics László innovációs és technológia miniszter az MTA csütörtöki rendkívüli közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát