szerző:
Gergely Zsófia

Nem csillapodik a Miniszterelnökség Gundel-menzája körüli vita, amit egy olvasónk szerint megoldhatna, ha a bécsi Kancellária példáját követné Orbán Viktor hivatala. Ide ugyanis a külsős vendégeket is beengedik, annyi a különbség, hogy kissé eltolt idősávban, így a kormánytisztviselőknek nem kell annyit várni.

A hvg.hu hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a patinás Gundel étterem üzemelteti a budai Várba átköltöztetett Miniszterelnökség menzáját. Cikkünk hatalmas felháborodást váltott ki, főleg, miután Orbán Viktor sajtós munkatársa a rongyrázás megcáfolása érdekében elküldött két fotót lapunknak, és kiderült, hogy a Gundel-menza már szinte hihetetlenül olcsó. Azóta rengeteg visszajelzés érkezett, köztük egy olvasónktól fotókat kaptunk arról, hogyan működik ugyanez Bécsben, a Szövetségi Kancellárián (Bundeskanzleramt). Névtelenséget kérve elmesélte, hogy alig pár napja, január elején itt ebédelt, és rácsodálkozott, mennyire "polgárközeli" ez a kantin.

Tájékoztatás az összetevőkről és hogy mikor étkezhetnek a belső és külső vendégek
©

Ide ugyanis nem csak a kancellárián dolgozók mehetnek be, hanem hozzá hasonlóan bárki betérhet. "A 'külsősök'-et (németül 'externe') kifejezetten várják, csak annyi a különbség, hogy kicsit később ehetnek. Az ebédem 5,35 euróért levessel így is kifejezetten olcsó volt, ha Bécs belvárosát vesszük összehasonlítási alapnak. Az étkezde berendezése korrekt és tiszta, de funkcionálisan egyszerű. Mellettem ebédelt több hivatalnoknak kinéző ember, több nyugdíjas, egy rendőr és egy rendezvénytechnikai cég alkalmazottjai munkaruhában" – mesélte.

Szerinte a Miniszterelnökség menzája körül kialakult helyzetet is megoldaná, ha ugyanígy bárki számára nyitva állna a lehetőség, hogy ott ebédeljen, a korrekt előnyök megtartásával. Erről is csatolt képet: a bécsi kancellária menzáján annyi a kedvezmény a kormányhivatalnokoknak, hogy 12.15-ig csak őket engedik be, így a külsősökhöz képest kissé előbbre tolt idősávban csak ők étkezhetnek, így el tudják kerülni a sorban állást.

Továbbítottuk ötletét

Elküldte a heti menüt is, aznap pont magyarosnak is nevezhető ételek voltak, így székelykáposzta (szegediner krautfleisch) és lecsós sertéssült. Minden leves egységesen 1,20 euróba kerül, és három főételből lehet választani, a legolcsóbb minden nap 5,35 euróba (nagyjából 1700 forintba), a legdrágább 6,45 euróba (2000 forintba) kerül. A desszertekért 1,10 eurót, vagyis 350 forintot kellett fizetni az első januári hét menüje alapján. Van vegetáriánus, illetve vegán változat a főételek között, ahogy olyan is, aminél a kalóriatartalmat feltüntetik.

Már hétfőn az ügyet elindító cikkünk miatt megkerestük a várgondnokságot, miután a Gundel arra hivatkozott, a menza ügyében itt kaphatunk válaszokat, de azóta sem reagáltak. Most olvasónk felvetését a külsős vendégek fogadásáról szintén továbbítottuk hozzájuk, egyelőre annyit válaszoltak, hogy kérdezzük a Miniszterelnökséget. Megtettük, ha egyetlen kérdésünkre is befut végre a válasz, közöljük.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Évi 200 ezret költünk el a magánegészségügyben, megnézték, hogy mire

Évi 200 ezret költünk el a magánegészségügyben, megnézték, hogy mire

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja