Windisch Judit
Windisch Judit

Budapest mellett több vidéki és külföldi városban is tüntettek a túlóratörvény ellen, azonban a korábban beígért országos blokád elmaradt. Budapesten néhány ezer embert mozgatott meg az akció, a várost nem, a Lánchidat blokkolták két órára a tüntetők, de az is a rendőrök aktív közreműködésével sikerült. A fővárosi tüntetés az V. kerületi rendőr-kapitányság előtt ért véget, ahol az egyik tüntető szabadon bocsátását követelték kitartóan. A következő tüntetést február 11-ére hirdették meg.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

"A kormánynak fel kell kötnie a gatyáját, én már tudom, mi lesz itt január 19-én" - mondta Tordai Bence párbeszédes politikus a hvg.hu-nak a legutóbbi tüntetésen, ahol a szakszervezetek országos blokádot hirdettek. Ez nem igazán volt érzékelhető: a fővárosi tüntetésen mutatott térkép alapján Budapesten kívül 31 vidéki helyszínen tüntettek, helyenként félpályás útlezárással tiltakoztak a rabszolgatörvénynek elnevezett túlóratörvény ellen.

©

A fővárosban nem sikerült igazi erőt mutatni: már a két héttel ezelőtti tüntetés eleje is erőtlennek hatott a decemberi demonstrációk többségéhez képest - ám ott a Kossuth tér végül megtelt -, most viszont Budapest blokádjának nyoma sem volt, a tömeg sem volt meggyőző. Míg a tüntetésen felszólaló Molnár Áron (Noár) arra számított, 1000-1000 ember érkezik majd a Blaha Lujza térről illetve a Hősök teréről az Oktogonra, hogy az ott várakozókkal együtt a Várkert Bazárhoz vonuljanak, mindkét helyszínről durván 100 ember érkezett. A tömeg odáig nem is az úttesten, hanem a járdán vonult, a közlekedési szabályok betartásával. Az Oktogonon voltak a legtöbben, így bő ezer fős tömeg vonult az Andrássy úton, skandálva, sípolva, dudálva. Tudósítóink szerint kellett jó negyed óra ahhoz, hogy megtalálják a hangjukat.

Molnár Áron
©

Egy másik csoport - durván 250 ember - a Szabadság híd irányából vonult, egy ideig a budai alsó rakparton. "Aki dudál, velünk van" - skandálták, ám tudósítónk szerint az autósok most nem voltak szolidáris hangulatban, nem dudáltak.

A pártok a Várkert Bazárnál csatlakoztak be, ahol néhány ezer fő gyűlt össze végül. A Clark Ádám téren akartak eredetileg demonstrálni, ám ezt a rendőrök nem engedélyezték. A tömeg inkább idősebbekből állt, a felszólalók viszont inkább a fiatalokhoz beszéltek. A két sztár a Bayer Zsolt illetve a kormányoldali sajtó által kipécézett Nagy Blanka illetve Molnár Áron volt.

Nagy most nem káromkodott, anélkül is keményen üzent a kormánynak:

az Orbán-kormány egy daganatos sejt, amelyik fel akarja falni a több, vele nem egyező sejtet. És nem csak be akarja kebelezni, a földdel egyenlővé akarja tenni őket, ha nem azonos a véleményük az Orbán-rezsimmel.

Az ellene folyó lejárató kampányt nevetségesnek tartja. Azt terjesztik róla, hogy három tárgyból áll bukásra, szerinte viszont inkább a kormány áll bukásra tisztességből, emberségből és őszinteségből. Szerinte a kormány nem tőle, hanem a fiataloktól fél.

Nagy Blanka
©

Nekiment Bayer Zsoltnak is, akit "Zsoltikázott", illetve a nemzet udvari bolondjának nevezett. És ez csak a kezdet volt.

Egyébként Zsozsó, ezek az ócska kis prolik, - azaz a munkásosztály -, tudod, ők termelik a segged alá a javaidat. Ha nem lennének ezek a kis prolik, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze, hogy neked most tévéműsorod legyen. Egyébként ha ekkora nagyfiúnak tartod magad, itt kellene lenned, és cáfolni azt, amit mondunk. De nem tudsz, ugye?

Molnár Áron azt mondta, ő csak attól fél, hogy úgy nő fel egy generáció, hogy nem mer kérdezni, nem lesz szabad véleménynyilvánítás az országban és a szabad sajtó is megszűnik. "Rohadt mérges" - mondta el többször is, egyebek között azért, mert "a feje fölött döntenek." Felszólította a tüntetőket, gyakoroljanak nyomást a kormányra. A színpadon meghirdették a következő tüntetést is, február 11-ére, a részletek egyelőre nem ismertek.

Mint egy ellenzéki majálison

A tüntetés hamar egy ellenzéki majálisra emlékeztetett: a beszédek után a színpad előtt néhány százan maradtak, akik nézték a vidéki helyszínek körkapcsolását és hallgatták a további felszólalókat, többen a felállított sátraknál gyülekeztek. Minden jelen lévő pártnak önálló sátra volt, az MSZP és a Párbeszéd előválasztási kampányt folytatott, a DK is politikusokat szervezett a helyszínre. A tömeg folyamatosan apadt, eleinte még csak szellősen voltak, később már hatalmas lyukak tátongtak.

©

Az egyetlen említésre méltó esemény az EchoTV stábját ért atrocitás volt, aminek hamar véget vetettek.

Elcsíptük a helyszínen Tordai Bencét, aki nem volt csalódott: azt mondta, a forgalomlassítás is eredmény, nem tartja kudarcnak a mai napot. A Momentum alelnöke, Donáth Anna pedig azt mondta, tudták, hogy a fővárosban inkább piknik lesz, erőiket vidékre koncentrálták, mert

Budapestről nem lehet megdönteni a kormányt.

Most úgy tűnik, vidékről sem: Miskolcon arányaiban sokan, ezren tüntettek, ahogy a Mérce beszámolója szerint Pécsen és Tatabányán is sokan voltak - az egy tüntetésre eső szakszervezeti vezetők arányát elnézve Tatabánya volt a fő vidéki helyszín -, ám Zalaegerszegen és Győrben 40-50 autós blokkolta fél pályán az utat. Ez a zalaegerszegi szakszerveztis szerint 9 éve nem látott erő.

Blokád alatt a Lánchíd

Bár a Várkert Bazárnál a tüntetést bulival zárták volna hat fele, ezt néhány száz főnek nem volt türelme kivárni, és fél ötkor elindult a Lánchíd felé. Ebből a Lánchíd két órás blokádja lett: a tüntetők ugyan mentek volna tovább, a rendőrök azonban nem engedték őket el, mindkét végén lezárták a hidat. Az úttesten lévőket többször felszólították, hogy menjenek fel a járdára, végül azt a néhány embert, aki leült a híd közepére, a karjuknál és lábuknál fogva fölemelték el elcipelték.

A rendőrség később azt közölte, hat embert kellett "eltávolítani." Többeket igazoltattak is. A forgalom fél 7 előtt indult meg a hídon.

©

A tüntetők kisebb csoportja a hídnál maradt vagy hazament, egy részük azonban - 60-70 ember - elindult a Parlament érintésével az V. kerületi rendőr-kapitánysághoz, ahol kitartóan követelték Szabó Gábor, alias Tuareg szabadon bocsátását. Őt is elvitték a rendőrök, egy tüntető elmondása szerint azért nem tudta igazolni magát, mert kiesett zsebéből a személyi igazolványa.

 

©

A kapitányság előtt több rendőr volt, mint tüntető, itt láttuk az első olyan rendőrt is, akinél könnygáz-palack volt. Percről percre tudósításunkat itt találja.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Berlin nem kívánja teljesíteni Trump követelését

Berlin nem kívánja teljesíteni Trump követelését

Ma is tavaszias lesz az idő

Ma is tavaszias lesz az idő

Új gazdája lett Terence Hill legendás járgányának

Új gazdája lett Terence Hill legendás járgányának

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére

Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére

Gondban van a macedón kormány, mióta fő témájuk Budapestre szökött

Gondban van a macedón kormány, mióta fő témájuk Budapestre szökött

Brit hírszerzés: semmi nem indokolja a Huawei kizárását

Brit hírszerzés: semmi nem indokolja a Huawei kizárását