Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény a honlapján tette közzé a válaszait a lap kérdéseire.

A honlapján válaszolt a Magyar Hírlap kérdéseire a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), miután a jobboldali lap arról írt cikket, hogy nem kaptak választ az intézménytől.

A téma továbbra is az MTA finanszírozása, miután tavaly kiderült, hogy az akadémia első negyedéves költségvetésének egy részét elvonja a kormány. Az MTA múlt heti közleménye szerint akár futó kutatási programok is leállhatnak, ha a minisztérium továbbra sem szabadítja fel az első negyedévi költségvetésüket, de a minisztérium szerint van elég pénze az MTA-nak így is. Az MTA-nál egyébként megkezdődött a kutatóintézetek átvilágítása, elvileg csak ezután kellene döntést hozni az intézmény esetleges átalakításáról, a minisztérium azonban nem kíván addig pénzt adni az MTA-nak, amíg az átvilágítás nem fejeződik be.

A Magyar Hírlap hétfőn arról írt cikket, hogy hiába kérdeztek rá az MTA-nál a gazdálkodására, az intézmény nem válaszolt, állítólag azért, mert a lap nem közölte egy ott megjelent korábbi interjúra az MTA reagálását.

A január eleji interjúban Böröcz László fideszes képviselő többek között arról beszélt, hogy az Akadémiánál "eddig sok esetben ellenőrizetlenül rendelkeztek a források felett", az MTA ezzel kapcsolatban pedig egy olyan közleményt küldött a Magyar Hírlapnak, amelyben ezt megalapozatlannak nevezik, hozzátéve, hogy a képviselő nem ismeri az MTA tevékenységének szakmai és gazdasági rendszerét, és hogy azt az Állami Számvevőszék amúgy is évente ellenőrzi, de hibát nem talált.

A Magyar Hírlap azt írta, "olvasói hozzászólásként" kezelték az intézmény reakcióját az interjúra.

Az MTA mindenesetre most a honlapján válaszolt a lap kérdéseire, amely továbbra is az intézmény gazdálkodását firtatta. A válaszokból az derül ki, hogy

A válaszokban kitérnek arra is, hogy bár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint egyéb forrásokat kellene átcsoportosítania a dologi kiadásokra, ezt visszautasítják:

Az MTA visszautasít minden olyan törekvést, ami a jogbiztonság mellőzésével az MTA vagyonának felélésére irányul. Sem a kutatóintézetek jövőjével, sem a majdani finanszírozási rendszerrel kapcsolatban az MTA semmilyen konkrét tervet nem kapott. Az ismeretlen finanszírozási jövő hatalmas kockázatot rejt magában. Ezért minden olyan lépés, amelyet az ITM a források tulajdonosaként javasolt, vállalhatatlan kockázatot jelent a számunkra.

Hozzáteszik, a kutatóközpontok év végi maradványai egyébként is kötelezettségvállalással terheltek, az intézeti költségvetési maradvány összege pedig nem a működtetést szolgálja, célzott felhasználása miatt minden intézménynek elszámolási kötelezettsége van a támogatóval szemben.

Kérdésre kitérnek arra is, hogy

az ITM-nek nem vállalása, hanem törvényben rögzített kötelezettsége a kutatóhálózat működtetésének finanszírozása. A kutatóhálózat működtetésének teljes forrását az ITM fejezetében helyezték el, így értelmezhetetlen a kérdés azon része, hogy az MTA "nem teljesíti a maga részét". Ilyen rész nincs.

Az összes kérdés-választ az Akadémia honlapján lehet elolvasni.

Hozzászólások