Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Honvédkórház decemberben egyszer már bezárt koraszülött részlegének működése hétfőn még újra bizonytalan volt. Bár átmenetileg sikerült elkerülni az összeomlást, a tartós működőképességre az ott dolgozók sem vennének mérget. A dolgozókra kényszerített honvédelmi alkalmazotti jogviszony miatt még a kórház többi osztályán sem ült el a vihar: van, ahol az orvosok, van, ahol a szakdolgozók távozása miatt alakulhat ki válsághelyzet.

Nem írta alá a dolgozókra kényszerített új honvédelmi alkalmazotti jogviszonyról szóló szerződést, és távozik a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának (más néven Perinatális Intenzív Centrum, azaz PIC) vezetője – értesült a hvg.hu.

A koraszülött-ellátásban szaktekintélynek és rendkívül népszerűnek számító Nádor Csaba mellett információink szerint még egy orvos távozik, ezért hétfőn újra teljes volt a bizonytalanság az kórház országos elismertségű, III.-as progresszivitási szinten működő koraszülött centrumának működése körül: az érdeklődő anyukáknak még maguk a dolgozók sem tudták megmondani, hogy működőképes marad-e az osztály, amelyet decemberben egyszer már be kellett zárni a személyi feltételek hiánya miatt.

"Azt sem tudjuk, holnap mi lesz, nemhogy egy hét múlva"

– fogalmazott az osztály egyik dolgozója.

A részlegen hétfőn osztályértekezletet tartottak a kórház főparancsnokának részvételével, amelyen információink szerint eldőlt, hogy néhány korábbi dolgozó részleges visszafoglalkoztatásával (általuk vállalt ügyeletekkel) csökkentett kapacitással, tíz ágyon – egyelőre legalábbis – fenn tudja tartani a működőképességet a PIC.

Nádor Csaba, úgy tudjuk, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti újszülött intenzív osztályán folytatja a munkát tavasztól. Azon a részlegen, amelynek éléről decemberben információink szerint éppen a Honvéd PIC bezárásával kialakult helyzet miatt váltották le az osztályt korábban vezető Kocsis Istvánt.

A Honvéd PIC kapacitásának kétszeresével, 24 ággyal működő osztályt azóta megbízott vezetőként a I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályát is vezető Szabó Miklós irányítja. A Semmelweis Egyetem sajtóosztálya kérdésünkre nem erősítette meg, hogy Nádor Csaba az Üllői úton folytatja a munkát. Igaz, nem is cáfolta. Válaszában csak annyit írt: a megkeresésben említett orvos nincsen a Semmelweis Egyetem állományában.

A honvédelmi alkalmazotti státusba kerülés nemcsak a PIC dolgozóit érinti: ahogy megírtuk, egy decemberben elfogadott törvény ebbe az új jogviszonyba kényszerítette a kórház összes civil, eddig közalkalmazottként foglalkoztatott dolgozóját.

Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak – a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést –, egyúttal olyan többletkötelezettségeket is, amelyet sokan nem szívesen vállalnának. Január elején emiatt óriási elégedetlenségi hullám söpört végig a dolgozók körében, sokan a felmondásukat tervezték – bár ehhez kedvezőtlen feltételeket teremtett, hogy a munkatársak nem kapták meg időben a lehetőségeiket taglaló minisztériumi levelet.

©

A Népszava múlt heti értesülése szerint az elégedetlenség alábbhagyott, miután a legharcosabb hat „szószóló” orvost a honvédelmi miniszter a kórház parancsnokával együtt magához rendelte. A lap szerint a beszélgetésen a tárca vezetője ugyan elismerte, hogy az új szabályokat eredetileg valóban a laktanyák kiszolgáló személyzetére szabták, de jelezte a dolgozóknak azt is: a munkaszerződéseket, ha törik, ha szakad, egységesen átírják. Az orvosokkal pedig éreztették, hogy nem érdemes egységesen fellépniük, mivel a felmondásukkal sem tudnának kritikus helyzetet teremteni az intézményben.

Ennek ellenére információink szerint továbbra is van olyan részleg a kórházban, amelynek működőképessége veszélybe kerülhet, mert többen nem hajlandók aláírni az új jogviszonyról szóló szerződéseiket. A Róbert Károly körúti telephelyről például a radiológiai osztály asszisztensei távozhatnak, amellyel be is dőlhet az eleve munkaerőhiánnyal küzdő részleg, óriási zavart okozva az intézményben eddig is akadozó diagnosztikában.  

A dolgozóknak január 23-ig kell aláírniuk az új szerződéseket.

Hozzászólások