Orbán is megszólalt az MTA átalakításáról

Orbán is megszólalt az MTA átalakításáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miközben az akadémiai dolgozók élőlánccal tiltakoznak az akadémia előtt, a miniszterelnök megmagyarázza, miért van szükség a kutatás finanszírozásának szétverésére.

Néhány napja nyílt levélben kérték a külföldről hazatért fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyertesei Orbán Viktort, hogy állítsa le Palkovics Lászlót és az MTA átalakítását. A miniszterelnök most – szintén nyílt levélben – személyes honlapján válaszolt, és magyarázta meg, hogy szerinte miért van szükség az MTA átalakítására.

Orbán Viktor válaszában az áll: "levelüket olvasva az a benyomás alakult ki bennem, hogy azonos fundamentumon állunk: mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük. Ugyanakkor az is a dolgok rendjéhez tartozik, hogy adott problémákat olykor más nézőpontból, eltérő megközelítésből lát a tudós társadalom és másként a kormány."

A kormányfő szerint az vitán felül áll, hogy "a körülöttünk zajló változások ma olyan kihívásokat támasztanak, amelyek megoldásában a tudomány kiemelt szerepet játszhat. Egyetérthetünk abban is, hogy Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. A nemzetközi innovációs rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet, érdekérvényesítő képességünk a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében acélosabb is lehetne. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell" – szögezte le a miniszterelnök.

„Számunkra az látszik mindebből világosan, hogy a hazai ipar hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha kutatóintézeteink is összpontosítják erőforrásaikat az alapkutatások és az innováció területén egyaránt. Arra pedig, hogy mennyire olajozottan működhet egy olyan rendszer, ahol a kutatók egy-egy jól körülhatárolható kutatási témára kapnak állami támogatást, ma Magyarországon a Lendület-kutatócsoportok jelentik a legjobb példát" – írta.

Orbán Viktor szerint az akadémiai kutatóintézeti hálózat átalakításának a célja az, hogy "akárcsak az egyetemek átalakításánál, úgy a kutatás-fejlesztés területén is egy optimális, adminisztratív kötöttségektől mentes, de felelősségteljesebb és átláthatóbban működő rendszer jöjjön létre. Érték tehát nem veszhet el, és a tudományos kutatás szabadsága sem sérülhet" – fogalmazott a miniszterelnök.

©

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) eközbenb élőláncos tiltakozást tart a keddi elnökségi üléssel egy időben az akadémia székházánál, a budapesti eseményekkel egyidőben pedig Kolozsváron is tartanak egy flashmobot, Szegeden pedig egész napos szolidaritási akciót tartanak. Az MTA elnöksége a keddi ülésen dönt arról, hogy elfogadják-e pályázati rendszert, vagy elutasítják. A döntés délután 5-6 óra körül várható. Folyamatosan frissülő tudósításunkat az eseményről ezen a linken olvashatják.

Hozzászólások